Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη δίνη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ολόκληρη η χώρα

Στη δίνη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ολόκληρη η χώρα

Η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας και τους πολίτες να προετοιμάζουν νέο κύκλο συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, μετά τη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον απόηχο που είχε το «Βόρεια Μακεδονία» τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η αρχική πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.

Η Πειραιώς, μάλιστα τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να συνδυαστεί η διαδικασία με το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αρνούμενος τις κατηγορίες και αποδεχόμενος τις ενστάσεις επί της διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί, όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, θα κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Η στάση των κομμάτων

Από πλευράς της κυβέρνησης, γίνεται λόγος για «πολιτική αυτοκτονία της ΝΔ». «Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του», καθώς «φοβάται μήπως και διαταράξει τη διαβόητη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο».

Την ίδια ώρα, στην Κεντροαριστερά υπάρχει διάσταση απόψεων για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής, με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων να φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ. Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πει «όχι» στη συμφωνία, θέση με την οποία διαφώνησε ευθέως ο Σταύρος Θεοδωράκης και εμμέσως τα υπόλοιπα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.

Ξανά στους δρόμους οι πολίτες

Οι πολίτες και οι μακεδονικές οργανώσεις καλούν σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν από το πρωί της Παρασκευής (09:00 π.μ.) και για τρεις ημέρες, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024