Σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε, καλούν την κοινωνία οι διοργανωτές των πρόσφατων συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό».

Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν από το πρωί της Παρασκευής (9:00 π.μ.) και για τρεις ημέρες, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας».

Την πρόθεσή του να μιλήσει στην αυριανή συγκέντρωση εξέφρασε ο κ. Γιώργος Πατούλης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με βάση όσα ανακοινώθηκαν υπάρχουν δύο σημαντικές παρεκκλίσεις από τις εθνικές κόκκινες γραμμές: η αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας.

«Αναμφισβήτητα, το erga omnes αποτελεί θετικό στοιχείο της συμφωνίας, αλλά θα μπορούσε να κερδηθεί χωρίς να αποδεχθούμε το όνομα «Μακεδόνες» και τη «μακεδονική» γλώσσα» σημείωσε. Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αντιμετωπίσουν το ζήτημα «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες» και σημείωσε πως το καλύτερο είναι η «προσφυγή στο λαό και διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Συλλαλητήριο και στις Πρέσπες

Διαδηλώσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και στην περιοχή των Πρεσπών, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας, που τοποθετείται πιθανόνατα για την Κυριακή. Στις Πρέσπες αναμένεται να σπεύσουν διαδηλωτές από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και από τη Θεσσαλία. Ως φορέας οργάνωσης των κινητοποιήσεων εμφανίζεται η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων» αναφέρεται σχετικά.

Μάλιστα, ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, με σημείο και ώρα αναχώρησης την οδό Εγνατίας 76 στις 07.30.

Οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης στις Πρέσπες σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότενμπεργκ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.