Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μέτωπο λογικής» για ΠΓΔΜ και πολυνομοσχέδιο ζήτησε ο Δραγασάκης

«Μέτωπο λογικής» για ΠΓΔΜ και πολυνομοσχέδιο ζήτησε ο Δραγασάκης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ, λίγη ώρα αφού ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε ζητήσει την εισβολή στη γειτονική χώρα

Βαριές ευθύνες σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δίνουν άλλοθι και νομιμοποίηση στις ακραίες και επικίνδυνες απόψεις της Χρυσής Αυγής επέρριψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή, λίγη ώρα αφού ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε μιλήσει για εισβολή στη γειτονική χώρα.

«Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ είναι ένα πρόβλημα που κουβαλάμε άλυτο πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουμε να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα; Με μια πολιτική της περίκλειστης Ελλάδας; Κλεισμένοι στο καβούκι μας; Ή μήπως θέλουμε μια Ελλάδα που προσπαθεί να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια, με ένα σχέδιο βαλκανικής συνανάπτυξης, που τα λιμάνια μας, οι δρόμοι μας, οι υποδομές μας θα είναι υποδομές ευρύτερης χρήσης;», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επέμεινε:

«Πρέπει να σκεφτούμε πως θέλουμε να πορευτούμε. Εισβάλλοντας, όπως είπε ο κ. Κασιδιάρης στη γειτονική χώρα; Ακούσατε την ηχώ την κυπριακής τραγωδίας εδώ απόψε; Να εισβάλουμε λέει! Μα αν αρχίσει η μια χώρα να εισβάλλει στην άλλη, στα Βαλκάνια δεν θα ξεσπάσει μια τεράστια πυρκαγιά που θα κάψει τα πάντα; Και η ευθύνη δεν αφορά τη Χρυσή Αυγή. Η ευθύνη αφορά εκείνες τις δυνάμεις στη ΝΔ οι οποίες δίνουν άλλοθι και νομιμοποίηση σε αυτές τις επικίνδυνες απόψεις».
Ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία. «Αυτή τη στιγμή η FYROM, δεν λέγεται FYROM στο εξωτερικό. Λέγεται «Μακεδονία». Σε όποιο διεθνές φόρουμ ή συνέδριο πάμε, η πινακίδα παντού γράφει «Μακεδονία». Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την αρνητική παράδοση που έχουμε κληρονομήσει; Έχουμε μια ευκαιρία. Να την αξιοποιήσουμε. Αν απορριφθεί αυτή η ευκαιρία ποια θα είναι η προοπτική, εκτός από την θέση του Κασιδιάρη; Ποια θα είναι η προοπτική; Η προοπτική θα είναι αυτή η χώρα να ονομάζεται «Μακεδονία». Θα υπάρξουν κάποιες άλλες χώρες, όχι φιλικές προς εμάς, να ασκούν επιρροή και στα Σκόπια και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Σήμερα ο διεθνής τύπος γράφει ότι η «Μακεδονία» αποφασίζει να αλλάξει όνομα. Εάν η συμφωνία είναι τόσο κακή για την Ελλάδα γιατί την απορρίπτει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας; Χρειάζεται ένα μέτωπο λογικής», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις συνθήκες εξόδου από τα μνημόνια, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει να θωρακίσουν την έξοδο δημιουργώντας ταμειακά αποθέματα, ώστε να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί και να μην χρειαστεί να επιστρέψει η Ελλάδα σε μνημόνια. «Όσοι λοιπόν -είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- αντιδρούν σε αυτό το απόθεμα, σημαίνει ότι έχουν στο μυαλό τους πως αν χρειαστεί θα πάμε και πάλι να υπογράψουμε μνημόνια». Είναι άλλωστε ο ΟΟΣΑ, επισήμανε, που συστήνει σε όλες τις χώρες να δημιουργήσουν ταμειακά αποθέματα ώστε να θωρακίσουν την ανεξαρτησία τους και να δημιουργήσουν ένα απόθεμα ακόμη και αν μπορούν να δανείζονται από τις αγορές, πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ακόμη συλλογικά εργασία για την προστασία των χωρών-μελών της.

Αυτό δεν το ταμείο που δημιουργεί η Ελλάδα, σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένας μόνιμος θεσμός, που θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για ότι συμβεί στο μέλλον, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεν αρνήθηκε ότι «αυτό στοιχίζει, αλλά η άλλη λύση είναι μνημόνια ξανά».

Δεν παρέλειψε μάλιστα ο κ. Δραγασάκης να εκφράσει τη λύπη του γιατί ένας θεσμός σημαντικός, όπως η ΤτΕ, δεν βοήθησε να γίνει κατανοητό το θέμα αυτό, εμμένοντας σε μια άποψη που συζητήθηκε, απορρίφθηκε και δεν μπήκε τελικά στο τραπέζι.

Για τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την κυβερνητική ευθύνη σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι οι τιμές των τραπεζών, άρχισαν να πέφτουνε από το Μάιο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 είχαν χάσει το 65% της αξίας τους. Αλλά και για το ζήτημα των ανακεφαλαιοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με τους σκελετούς των δανείων των κομμάτων, τους σκελετούς των ζημιών του PSI και θαλασσοδάνεια φίλων του».

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τις προβλέψεις για πλεονάσματα, ο κ. Δραγασάκης απευθύνθηκε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ και τους κάλεσε να θυμηθούν τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα 5% και 4% αντί να έρχονται σήμερα στη Βουλή και να μιλούν για μεγάλα πλεονάσματα. Είπε ακόμη ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπει υπερπλεόνασμα αλλά τα περιθώριο άσκησης επεκτατικής πολιτικής. «Φεύγουμε από την παρατεταμένη λιτότητα και περνάμε σε μια φάση που θα έχουμε στοχευμένη επεκτατική πολιτική. Στοχευμένη θα είναι επειδή χρειάζεται προσοχή μετά μνημόνια και επειδή πρέπει να γνωρίζουμε κάθε ευρώ τι σκοπό υπηρετεί. Ο σχεδιασμός μας είναι λοιπόν τα επόμενα χρόνια να έχουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες επεμβάσεις στην ενίσχυση της παιδείας, της υγείας. Θα διαψευστείτε όσοι επενδύετε στην καταστροφή», κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024