Την ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη σχέση του ήλιου και των σπίλων με τον καρκίνο του δέρματος, κάνουν επιστημονικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανάφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης που διοργανώνει το συνέδριο, «όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια μας δείχνουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι τελικά ο μόνος ένοχος ως προς τη γένεση του μελανώματος. Παίζει μεν ρόλο στην καρκινογένεση αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο θεωρούσαμε παλαιότερα».

Σύμφωνα με τον Δρ Λάλλα, ανατρεπτικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση των σπίλων με τον καρκίνο του δέρματος. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελάνωμα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκύπτει από την εξαλλαγή κάποιου σπίλου, αλλά εμφανίζεται σε σημεία του σώματος απομακρυσμένα συνήθως από μια ελιά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αφαίρεσης των σπίλων για την πρόληψη του μελανώματος», τόνισε.

Φυσικά, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης εξήγησε ότι εξακολουθεί να ισχύει η σχέση του καρκίνου του δέρματος με τα ηλιακά εγκαύματα και γι’ αυτό συνέστησε να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας (αντηλιακό, καπέλο, κατάλληλο ρουχισμό κ.α.).

Πρόσθεσε δε ότι, όλες οι γυναίκες από τα 35 έτη και έπειτα και όλοι οι άνδρες από 40 ετών και άνω θα πρέπει να υποβληθούν σε δερματοσκόπηση τουλάχιστον μια φορά. «Πρόκειται για μια εξέταση που διαρκεί ελάχιστα, δεν είναι επεμβατική και γίνεται και ένα εργαλείο που μοιάζει με φακό. Η δερματοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κάποια ύποπτη βλάβη και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση καρκίνων του δέρματος in situ, δηλαδή επιφανειακών που δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν μεταστάσεις».

Τέλος διευκρίνισε ότι, η δερματοσκόπηση δεν είναι ίδια με τη χαρτογράφηση σπίλων, καθώς η δεύτερη αποτελεί μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία ψηφιακής απεικόνισης στην οποία «δεν είναι λογικό να υποβληθούν προληπτικά όλοι οι Έλληνες αν δεν υπάρχει κάποια βάσιμη αιτία, όπως για παράδειγμα ιστορικό εξαλλαγής σπίλων», τόνισε ο κ. Λάλλας.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα συζητηθεί και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δοκιμάσουν εφαρμογές (apps) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αυτο-εξετάσει το δέρμα του και να αποφανθεί αν πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγος ή όχι.

«Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει την ανάγκη επίσκεψης στον δερματολόγο», διευκρίνισε ο Δρ Λάλλας. Και συμπλήρωσε ότι «πάντα θα είναι αναγκαίος ο ρόλος του ειδικού αφού αυτός σχηματίζει τη συνολική εικόνα για το δέρμα του ασθενή, εν αντιθέσει με τις συσκευές που εστιάζουν σε μεμονωμένα σημεία κάθε φορά του σώματος. Πάντως, οι συσκευές αυτο-εξέτασης θα μπορούσαν να ενισχύσουν το έργο των γιατρών ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα ελληνικά νησιά».

5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης

Η Δρ Ίρις Ζαλάουντεκ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, αναφερόμενη στη διοργάνωση του 5ου συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή 2.300 ατόμων από 60 χώρες.

«Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα γενικότερα παρουσιάζουν πλούσιο ερευνητικό έργο στον τομέα της Δερματολογίας και γι’ αυτό επιλέξαμε τη διεξαγωγή του 5ου κατά σειρά συνεδρίου μας στη χώρα σας», τόνισε η κ. Ζαλάουντεκ.

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ασλάνη, πρόεδρο του Thessaloniki Convention Bureau, αναμένεται από τη διεξαγωγή του συνεδρίου να εισρεύσουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, καθώς ανά σύνεδρο υπολογίζεται μια μέση δαπάνη 1.900 ευρώ.