Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάλπες πριν από το «κούρεμα» των συντάξεων

Κάλπες πριν από το «κούρεμα» των συντάξεων

Δυσάρεστες εκπλήξεις θα κρύβουν τα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τέλη Δεκεμβρίου

Στην Βουλή αλλά και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις βουλευτές  της συμπολίτευσης και υπουργοί έχουν αναπτύξει μία σειρά από επιχειρήματα για τις μειώσεις των συντάξεων.

Από το σουρεαλιστικό συλλογισμό του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι δεν υπάρχει σχετική διάταξη, λες και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο  2019 – 2022 όπου αναλύονται οι σκληρές περικοπές δεν είναι μέρος του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα κληθεί να υπερψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μέχρι το εκ πρώτης λογικό αλλά σε δεύτερη ανάγνωση ανίσχυρο επιχείρημα του Γιώργου Χουλιαράκη ότι δεν υπάρχουν μόνο μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και αντίμετρα, όπως για παράδειγμα το στεγαστικό επίδομα. Και είναι ανίσχυρο γιατί δεν μπορεί να  καθησυχάσει κανένα από  τους πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται εκ νέου για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα στέγης.

Αλλά από την κυβέρνηση κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι μειώσεις που προκύπτουν  από το νόμο Κατρούγκαλου (ναι, του υπουργού που ψάχνει και δεν βρίσκει την σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο)  και θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019 είναι οι υψηλότερες από τότε που η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς Μνημονίου. Το «κούρεμα» στις κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ και στις επικουρικές φθάνει τα 232 εκατ. ευρώ  για το επόμενο έτος.

Πάνω δηλαδή από το 1% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στην τρίτη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση το σοκ που θα υποστούν οι συνταξιούχοι όταν στα τέλη Δεκεμβρίου πάρουν το «εκκαθαριστικό» για την σύνταξη Ιανουαρίου θα είναι μεγάλο.

Και είναι αρκετοί μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν να προλάβουν το σοκ. Γι΄ αυτό και εισηγούνται πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Ένα ενδεχόμενο που όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024