Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηπατίτιδα C: Εξέταση όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980

Ηπατίτιδα C: Εξέταση όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980

Μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης με σύνθημα «Κάνουμε θόρυβο για μια Αθόρυβη Νόσο» 

Την αναγκαιότητα εξέτασης όλων όσοι έχουν γεννηθεί το διάστημα 1945-1980 για αντισώματα του ιού της Ηπατίτιδας C έρχεται να τονίσει η ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Κάνουμε Θόρυβο για μια Αθόρυβη Νόσο».

Την  εκστρατεία υλοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

H Ηπατίτιδα C αποκαλείται συχνά αθόρυβη νόσος, επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσούν και να μην το γνωρίζουν. Εξάλλου, στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν.

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνουμε θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο», η εκστρατεία καλεί όλους εμάς να κάνουμε δυνατό θόρυβο, ώστε να βοηθήσουμε στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C.

Την εκστρατεία στηρίζουν με τη συμμετοχή τους τέσσερα δημοφιλή πρόσωπα, η Μαρία Μπεκατώρου, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Χρήστος Φερεντίνος και η Ελένη Φουρέιρα.

Σήμερα η Ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί πλήρως

Όπως ανάφερε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ, πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό», «η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για την Ηπατίτιδα  C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, χαρακτήρισε την εκρίζωση της νόσου ως προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας και αναφερόμενος ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής παρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση των Ιογενών Ηπατίτιδων στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της».

Η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και ορισμένων διαγνωσμένων ασθενών για τη νόσο, την καθιστά την Ηπατίτιδα C σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, με την πάροδο των χρόνων, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση, ή καρκίνο του ήπατος. Ο ιός της Ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:

  • Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
  • Μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992
  • Χρήσης βελονών-συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
  • Αιμοκάθαρσης

Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

Κάνε κι εσύ θόρυβο για την αθόρυβη νόσο

Στο πλαίσιο λοιπόν της εκστρατείας ενημέρωσης, και μέσω της ιστοσελίδας www.kanoumethoryvo.gr, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, με οποιονδήποτε  τρόπο θέλουμε, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο).

Στη συνέχεια, μοιραζόμαστε αυτό το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024