Του Paul Nicholson

Η αποτυχία της UEFA και της FIFA να επιτύχουν οποιονδήποτε έλεγχο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ακόμα βάσει των θλιβερών ελληνικών στάνταρ. Παραπαίοντας σε μια κατάσταση που φαίνεται να μην έχουν την ικανότητα ή την θέληση να επιλύσουν, η ακεραιότητα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχει πληγεί από την είδηση ότι ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης ερευνάται για λογιστική απάτη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο επί μακρόν κατατρύχεται από «στημένα» παιχνίδια που συσχετίζονται με το στοίχημα, σείστηκε συθέμελα στο τέλος της σεζόν όταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας για να επιπλήξει και να απειλήσει τον διαιτητή για αποφάσεις που πίστευε ότι δεν ευνοούσαν την ομάδα του στον αγώνα εναντίον της ΑΕΚ.

Ο κ. Σαββίδης τελικά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για τρία χρόνια και από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν μόνο τρεις (άνευ σημασίας) βαθμοί. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η απαγόρευση είναι ανούσια και ότι ακόμα διοικεί την ομάδα.

Τα θέματα του Μελισσανίδη έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον ίδιο προσωπικά, αφού αφορούν διεθνείς έρευνες, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι ενήμερο για τις κατηγορίες για απάτη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI, κατά πληροφορίες, να ερευνούν την υπόθεση.

Η απάτη αφορά την πώληση της συμμετοχής του Μελισσανίδη στην εταιρεία Aegean Petroleum τον Αύγουστο του 2016 έναντι του ποσού των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν την πώληση δηλώθηκε ότι υπήρχαν 200 εκατομμύρια δολάρια μελλοντικών εσόδων στον ισολογισμό από τέσσερις εταιρείες.

Το σημερινό ΔΣ της Aegean υποστηρίζει ότι υπήρχαν περίπου 172 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, και 85 εκατομμύρια την 31η Δεκεμβρίου του 2015 οφειλόμενα από αυτές τις τέσσερις εταιρείες, αλλά δεν υπήρχαν συναλλαγές που να δικαιολογούσαν τα συγκεκριμένα ποσά, και λένε ότι κατασκευάστηκαν για να «φουσκώσουν» την αξία της εταιρείας και να αυξήσουν εν συνεχεία την αξία των μετοχών του Μελισσανίδη.

Το σημερινό ΔΣ έχει αιτηθεί να «κουρευτούν» 200 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα σημάνει απώλειες 50% για τους μετόχους.

Αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της εξαπάτησης των μετόχων, ο Μελισσανίδης θα αντιμετωπίσει σοβαρή ποινή φυλάκισης.

Στο ποδόσφαιρο

Στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Μελισσανίδης σήκωσε το λάβαρο της ηθικής στην Ελλάδα, με καταγγελίες για «στημένα» παιχνίδια και για βία εναντίον παραγόντων – που απορρίφθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Τώρα φαίνεται ότι αυτό μπορεί να ήταν ένα τέχνασμα για να υπηρετήσει την φήμη του έντιμου παράγοντα και του ατόμου με μεγάλο ήθος , ενώ απέκρυπτε σειρά αμφιλεγόμενων συναλλαγών όταν πωλούσε το μερίδιό του στην Aegean.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο με αυτήν τη έννοια φαίνεται να ήταν χρήσιμο όχημα, και η ελληνική Δικαιοσύνη ένα εύκολα χειραγωγούμενο εργαλείο.

Η UEFA και η FIFA επανειλημμένα δεν έδρασαν στην Ελλάδα – μπορούν μόνο να φέρουν την κάθαρση αλλά οι προσπάθειές τους υπήρξαν πρόχειρες – και αυτό τους ντροπιάζει όσο και τις ελληνικές αρχές.

Η ιστορία του Μελισσανίδη δείχνει ότι ποτέ δεν ήταν μακριά από αντιπαραθέσεις. Σε μια εποχή αθρόων στημένων παιχνιδιών και απειλητικών συμπεριφορών ένοπλων ιδιοκτητών ομάδων, φαίνεται να έχει ένα προφίλ που αρμόζει – ακόμα και με τους κύκλους της UEFA και της FIFA.

Ο Μελισσανίδης καταδικάστηκε πρώτη φορά για δωροδοκία όταν πλήρωσε δύο παίχτες ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου την δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το προφίλ του στο Wikipedia.

Είναι δε απίστευτο ότι έγινε το 2013 εις εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας στοιχημάτων ΟΠΑΠ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών της Ευρώπης, χωρίς κανένας να κάνει ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρχει ασυμβίβαστο.

Ο ΟΠΑΠ έγινε χορηγός της ΑΕΚ με 2,1 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και διαφόρων άλλων ομάδων, οι οποίες υπαναχώρησαν από τις συμβάσεις τους, καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της εμπλοκής του Μελισσανίδη στη διοίκηση και της ομάδας και της εταιρείας στοιχημάτων.

Σκοτεινή πλευρά

Ίσως η πιο σκοτεινή πλευρά του Μελισσανίδη όσον αφορά το πώς ενεργεί είναι η διαμάχη του με τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, τον Έλληνα δημοσιογράφο (ο οποίος έχει γράψει για το Inside World Football) που έγραψε για τα deal του με την Aegean Oil.

Τηλεφωνώντας από τηλέφωνο της Aegean Oil συστήθηκε ως Δημήτρης Μελισσανίδης, και απείλησε την ζωή του Χαραλαμπόπουλου, λέγοντας:

«Θα μπορούσα να σε σκοτώσω χωρίς να σε προειδοποιήσω, αλλά είμαι άνδρας και θα σε ανατινάξω στον ύπνο σου. Θα κανονίσω να σκοτωθείτε εσύ, η γυναίκα σου, τα παιδιά σου και ό,τι έχεις.»

Όταν ο Χαραλαμπόπουλος του είπε ότι θα ενημερώσει τις Αρχές, ο Μελισσανίδης απάντησε: «Να γαμ**είτε εσύ και οι Αρχές. Εγώ είμαι ο Μελισσανίδης. Δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε. Δεν θα μπορείτε να βγείτε έξω. Θα είμαι ο εφιάλτης σας. Ο φόβος θα σας κατατρύχει. Θα έρθουν στο σπίτι σου και θα σας ανατινάξουν στον ύπνο σας. Εγώ είμαι συνηθισμένος να μιλάω σε μεγαλοδημοσιογράφους. Σε ερεύνησα και θα σε διαλύσω.»

Σαφέστατα, η μπάλα είναι στο γήπεδο της UEFA Και της FIFA όσον αφορά την κατάσταση στη Ελλάδα. Θα μπορούσατε να κερδίσετε βάζοντας στοίχημα στον ΟΠΑΠ για το αν έχουν πραγματικά την θέληση να ενεργήσουν.

Πηγή: http://www.insideworldfootball.com/2018/06/11/uefa-uefa-fifa-impotent-aeks-melissanidis-heaps-shame-greek-football/

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο