Το Σάββατο 16 Ιουνίου με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, η «Συνθήκη της Λωζάννης»

 

Το πλήρες κείμενο της Συνθήκης, όπως ακριβώς τυπώθηκε το 1923 από το Εθνικό Τυπογραφείο της Ελλάδας.

Οι προσθήκες και οι ερμηνευτικές της διατάξεις.

Μία συλλεκτική, ιστορική έκδοση απαραίτητη για την κατανόηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των κρίσιμων σημερινών εξελίξεων.

  • Τι σημαίνει και πού οδηγεί η επιμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί τη Συνθήκη
  • Η σημασία της για τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Δύσης
  • Η προσπάθεια της Αγκυρας να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

 

Με την επιμέλεια του Μελέτη Η. Μελετόπουλου

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο διπλωματικό και εθνικό επίτευγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το κείμενο που, επί της ουσίας, επανέφερε την Ελλάδα στους κόλπους του δυτικού κόσμου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν η χώρα βρέθηκε σε ευθεία τροχιά σύγκρουσης όχι μόνον με τους Τούρκους αλλά, κυρίως, με τους πάλαι ποτέ μεγάλους συμμάχους της: την Αγγλία και τη Γαλλία, τις δύο κύριες ναυτικές δυτικές δυνάμεις της εποχής. Το επίτευγμα ήταν τεράστιο. Ομως, η Συνθήκη της Λωζάννης και η απόπειρα ανατροπής της κάθε άλλο παρά αφορά μόνον την Ελλάδα.

Η επιμονή του Ερντογάν να αμφισβητεί τη Συνθήκη είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να ανορθώσει μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία εκεί που σήμερα υπάρχει μία χώρα. Είναι, επίσης, μία ακόμα όψη της ίδιας πολιτικής που βρίσκεται πίσω και από τη διαρκή εριστικότητά του εναντίον των χωρών της Δύσης, όπως και εναντίον της λειτουργίας της Δημοκρατίας δυτικού τύπου στη χώρα του. Πρόκειται για μία ολιστική πολιτική κάθε άλλο παρά περιστασιακή ή που ασκείται για λόγους εντυπώσεων: ο Ερντογάν έχει ιστορικό και προσωπικό πολιτικό, σχεδόν υπαρξιακό, στόχο αυτή την αναβίωση και όλες του οι ενέργειες κατατείνουν μόνιμα και συστηματικά σε αυτήν: επιχειρεί συνεπώς να αναβιώσει το Ανατολικό Ζήτημα θέλοντας να το λύσει εκ νέου, για τον 21ο αιώνα, διαφορετικά από ότι αυτό είχε λυθεί για τον 20ό. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε σήμερα.

Η έκδοση από «ΤΑ ΝΕΑ» του κειμένου της Συνθήκης της Λωζάννης και των λοιπών νομικών κειμένων που τη συνοδεύουν, με την επιμέλεια και το σχολιασμό του Μελέτη Μελετόπουλου που από πολύ νωρίς είχε διαπιστώσει την ανάγκη να γίνουν γνωστά αυτά τα κείμενα στο ευρύτερο κοινό και να κατανοηθεί η σημασία τους, εκεί κατατείνει: στο να υποχωρήσει επιτέλους αυτό το εθνικά καταστρεπτικό έλλειμμα μνήμης και κρίσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο