Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Σε «μαύρη» εργασία αναγκάζουν προσφυγόπουλα

Θεσσαλονίκη: Σε «μαύρη» εργασία αναγκάζουν προσφυγόπουλα

Τα μέλη της Υπηρεσίας εντόπισαν το 2017, 372 προσφυγόπουλα, κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, να ζουν άστεγα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Μαζεύουν ελιές, καθαρίζουν χωράφια, πλένουν αυτοκίνητα, βάζουν βενζίνη, κάνουν κάθε λογής εργασία που θα μπορούσε να τους αποφέρει λίγα χρήματα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στον δρόμο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Θύματα κάθε είδους μαύρης εργασίας πέφτουν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, όπως καταγράφεται από την Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ για την Παιδική Προστασία, εν όψει της 12ης Ιουνίου – Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας.

Τα μέλη της Υπηρεσίας εντόπισαν το 2017, 372 προσφυγόπουλα, κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, να ζουν άστεγα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Είναι παιδιά που δεν έχουν καθόλου χρήματα από τις χώρες καταγωγής τους και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η συνεργάτιδα της ΑΡΣΙΣ, Βαλμπόνα Χυστούνα, προσθέτοντας ότι πολλοί ανήλικοι που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα, από τον Έβρο, με την βοήθεια κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, «στρατολογούνται» από τα μέλη των κυκλωμάτων για παράνομες πράξεις όπως διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

«Τα παιδιά που συναντήσαμε ζούσαν σε καθεστώς δρόμου, δηλαδή μένουν στον δρόμο, εκτός ίσως από κάποια περιστασιακά διαστήματα οπότε και φιλοξενούνται σε διάφορους φίλους και γνωστούς. Είναι, δε, σημαντικό ότι τα περισσότερα δεν έχουν περάσει από καμία καταγραφή, είναι σαν να μην υπάρχουν. Εμείς τα βοηθάμε να κάνουν αίτηση ασύλου προκειμένου να μπορούν να μπουν στη συνέχεια, σε λίστα αναμονής για χώρους φιλοξενίας» προσθέτει η ίδια.

«Πάντως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης -συνεχίζει- από τους 3400 καταγεγραμμένους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, μόλις οι 1200 βρίσκονται σε ξενώνες, οι υπόλοιποι είναι είτε σε «safe zones» που λειτουργούν μέσα σε camps φιλοξενίας, είτε μένουν σε σπίτια γνωστών ή απλά, ζουν στον δρόμο».

Κυκλώματα επαιτών από τη Βουλγαρία

Οι Ομάδες Δρόμου (Street Work) και το Κινητό Σχολείο (Mobile School) της ΑΡΣΙΣ έχουν εντοπίσει μέσα σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2017- Απρίλιος 2018) και άλλα 300 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παιδιά Ρομά από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα που εργάζονται ως επαίτες, πωλητές μικροαντικειμένων, μουσικοί και συλλέκτες σκουπιδιών από κάδους ανακύκλωσης.

«Το θλιβερό είναι ότι κάθε χρόνο καταγράφουμε τον ίδιο αριθμό παιδιών που μεταφέρονται για επαιτεία από τη Βουλγαρία, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και τις διακρατικές συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για την πάταξη του φαινομένου» λέει η κ. Χυστούνα.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024