Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παίρνουν 5 δισ. με μέτρα - φωτιά, επιστρέφουν 1,5 δισ. με «αντίδωρα»

Παίρνουν 5 δισ. με μέτρα – φωτιά, επιστρέφουν 1,5 δισ. με «αντίδωρα»

Τι κρύβει το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη

«Αφαίμαξη» για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους κρύβει το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο μνημόνιο με μέτρα που είχαν προψηφιστεί και που θα ισχύσουν από φέτος μέχρι το 2022, ακυρώνοντας έτσι το αφήγημα της καθαρής εξόδους.

Περί τα 5 δις ευρώ είναι το «μαστίγιο» της κυβέρνησης για να δώσει και το «καρότο» ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου μέσω των αντίμετρων.

Ο «λογαριασμός» από το 2019 και μετά είναι δυσβάσταχτος για τους φορολογούμενους, εξαιτίας της αύξησης του αφορολόγητου, αλλά και για τους συνταξιούχους που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις έως και 18%.

Η πρόβλεψη για το μαχαίρι στις συντάξεις, που περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» στα όνειρα για «πάγωμα» του σχετικού μέτρου και διαψεύδει βουλευτές και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ που έλεγαν ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις.

Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την άμεση κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, τις αυξημένες αντικειμενικές που επηρεάζουν σειρά από τέλη επί των ακινήτων, την απάλειψη της έκπτωσης 15% στις ασφαλιστικές εισφορές τον Ιανουάριο του 2019, τη συρρίκνωση του αφορολογήτου το 2020 και γενικότερα από την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα μέτρα

Αναλυτικά, τα μέτρα – φωτιά που προβλέπονται και σε συνέχεια τα «αντίδωρα» – αντίμετρα είναι:

Συνταξιούχοι:

Παρεμβάσεις ύψους 2,9 δις ευρώ ετησίως. Από αυτές τα μισά, 1,43 δις ευρώ αφορούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων εκτός δημοσίου.

Επίσης, 1,2 δις ευρώ θα είναι το μαχαίρι στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ συνολικά οι περικοπές στα Ταμεία θα ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ.

Αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα φέρει επιπλέον έσοδα για το κράτος ύψους 1,9 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων χωρίς εξαιρέσεις.

Αντίμετρα

Τα «δωράκια» τώρα που υποτίθεται ότι έρχονται να μειώσουν την πίκρα των σκληρών μέτρων, είναι στοχευμένα. Επιβεβαιώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα είτε με νέους φόρους, είτε με περικοπές δαπανών από τους περισσότερους για να επιστρέψει στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά σε συγκεκριμένες ομάδες. Κι ενώ στην πορεία προς τις εκλογές τα αντίμετρα θα δοθούν ως ανάσες κοινωνικής πολιτικής, η πραγματικότητα θα είναι ότι κάθε χρόνο θα χάνονται από τις τσέπες του κόσμου περί τα 5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. από το 2020, θα μειωθούν οι συντελεστές φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, ένα ποσό κοντά στα 890 εκατ. και στις επιχειρήσεις από 29% θα πέσει στο 26%, ένα ποσό 461 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υπόσχεται και περισσότερες από 42 χιλιάδες προσλήψεις την επόμενη πενταετία, δηλαδή περίπου 8 χιλιάδες το χρόνο.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024