«Στην Κύπρο, η οποία έζησε το δράμα και πληρώνει ακόμα την προδοτική πολιτική της χούντας, μου κάνει αλγεινή εντύπωση πως υπάρχουν Κύπριοι που δίνουν την ψήφο τους και ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, από την Λευκωσία όπου βρίσκεται.

Μιλώντας για την δίκη της Χρυσής Αυγής ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη και χρονοβόρα δίκη, εξαιτίας πολλών παραγόντων» και πρόσθεσε: «Έχουμε εξασφαλίσει ακόμη και γι αυτούς που δηλώνουν αρνητές της Δημοκρατίας μια δίκαιη δίκη, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και του κράτους δικαίου».

Για τα θέματα νομικής αρωγής μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες και πως το πλαίσιο συνεργασίας μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «υπήρξε ένα θέμα τριβής με την υπόθεση Βγενόπουλου». Στην περίπτωση αυτή -ανέφερε- το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας «δεν συνέτρεξε όσο θα έπρεπε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία» και διευκρίνισε ότι αυτές είναι και δικές του διαπιστώσεις.

«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα που έγινε» είπε και συμπλήρωσε ότι για την καθυστέρηση στον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου και τη μη υλοποίηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πειθαρχικός έλεγχος, αλλά και διερεύνηση ποινικών ευθυνών εμπλεκομένων εισαγγελικών λειτουργών στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το έργο του υπουργείου του, λέγοντας ότι δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, στη στελέχωση των δικαστηρίων και στην συμμόρφωση με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προώθηση του νέου ποινικού κώδικα, που θα διαμορφώσει, όπως είπε, «ένα πλαίσιο ποινών που αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς ο υφιστάμενος ποινικός κώδικας θεσπίστηκε το 1950».

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απότισε φόρο τιμής στους αγωνιστές για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. «Οι χώροι αυτοί είναι μαρτυρικοί και σηματοδοτούν την σύγχρονη ιστορία» δήλωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο