Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Πως διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου

Τη διακοπή της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων, αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet.

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ελήφθη σε αντίποινα για τους «8» τούρκους αξιωματικούς που η Ελλάδα αρνείται να απελευθερώσει και η Αγκυρα κατηγορεί για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν «απαράδεκτη».

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα. «Αυτό το θέμα», είπε και συνέχισε: «η Τουρκία πρέπει να το λύσει».

Ερωτηθείς αν η Αγκυρα προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους «8» απάντησε πως «η Ελλάδα έχει μεγάλη πίεση από τη Δύση, ιδιαίτερα οι Ελληνες δικαστές. Σε αυτούς υπάρχει μεγάλη πίεση από έξω. Έχουμε μία συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε επίσης μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, αυτή τη συμφωνία επανεισδοχής παγώσαμε. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά η δουλειά μας με την Ελλάδα θα συνεχιστεί».

Αξίζει να τονιστεί ότι διαφορετική είναι η συμφωνία επανεισδοχής της Αγκυρας με την ΕΕ κι άλλη με την Ελλάδα. Η διμερής συμφωνία Τουρκίας – Ελλάδας επιτρέπει την επιστροφή «παράτυπων μεταναστών» στην Τουρκία από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων εντός της ΕΕ.

Προκλητικές δηλώσεις όσον αφορά το θέμα των τούρκων αξιωματούχων έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία σημειώνει τη συγκεκριμένη στάση της Ελλάδας και καλό είναι η Ελλάδα να το γνωρίζει αυτό».

Η Τουρκία προκαλεί καθημερινά άλλωστε με λεκτικές επιθέσεις πότε κατά του Αλέξη Τσίπρα και πότε κατά του Προκόπη Παυλόπουλου. Οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της έντασης και για προεκλογικούς σκοπούς με αφορμή την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών και ταυτόχρονα την αμφισβήτηση της κυριότητας ελληνικών νησιών με τη δημιουργία όχι απλά γκρίζων ζωνών αλλά με τον χαρακτηρισμό τους ως τουρκικά εδάφη. Χθες μόλις το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, που συγκυβερνά με τον Ερντογάν, παρουσίασε χάρτη όπου ολόκληρη η Κύπρος είναι… κόκκινη,

Μάλιστα, νωρίτερα επιχείρησε νέα κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας πως παίρνει μέτρα επιφυλακής λόγω των «προκλήσεων από την πλευρά της Ελλάδας», όπως μετέδωσε τόσο το πρακτορείο Anadolu όσο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Την ίδια στιγμή, επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του σε εκδήλωση του τουρκικού οικονομικού επιμελητηρίου της Άγκυρας, αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης είπε πως εκείνοι αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι «χρεοκοπημένη και τελειωμένη».

Xθες, Τετάρτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με προκλητική ανακοίνωση του αμφισβήτησε την κυριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο λέγοντας πως «δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα σε περιοχές του Αιγαίου το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024