Στην Τήλο βρίσκεται ο κινητός μαστογράφος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που πραγματοποιεί με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Πρόγραμμα Προληπτικού Έλεγχου και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Το πρόγραμμα εκπονείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 50 συνολικά Δήμους της χώρας, με την χορηγία και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ, για τον προληπτικό έλεγχο και ενημέρωση ανασφάλιστων γυναικών ηλικίας 40-70 ετών σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τέλη Απριλίου από τον Πόρο, τον Γαλατά και την Επίδαυρο και στην συνέχεια σε έξι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ μετά την Τήλο ακολουθεί η Λέρος και η Αμοργός.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι από τα κύρια νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση και σωστή ενημέρωση, και είναι υποχρέωσή μας να μην στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα από τις οικογένειες των Δήμων της χώρας που χρήζουν βοηθείας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αντικαρκινικής, ο αριθμός μαστογραφιών που έχουν πραγματοποιηθεί ανά Δήμο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, είναι: Γαλάτα 80, Πόρου 100, Λυγουριού 92, Ορεστιάδας 95, Σουφλίου 93, Φερών 90, Τοπειρου 97, Ξάνθης 100, Καβάλας 102.

Παράλληλα με τον δωρεάν ψηφιακό μαστογραφικό έλεγχο, η ομάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ενημερώνει τις εξεταζόμενες γυναίκες με διανομή σχετικού υλικού για τον καρκίνο του μαστού, τον τράχηλο της μήτρας και θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Σειρά δράσεων θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προτεραιότητα τις παραμεθόριες περιοχές.