Εθνικισμός, αντισιωνισμός, ρατσισμός, ομοφοβία – Όλα όσα συνθέτουν το παζλ της εθνικιστικής οργάνωσης «Ανακατάληψη» είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Αυτές τις μέρες ετοιμάζουν μία… ετεροφυλοφιλική αντισυγκέντρωση κατά την ημέρα διεξαγωγής του Athens Pride, δηλαδή το Σάββατο 9 Ιουνίου.

Για την ακρίβεια, το κάλεσμα στην αντισυγκέντρωση «εξηγεί» πως το Athens Pride με τα «γνωστά του έκτροπα» είναι υπεύθυνο για «προσβολή δημοσίας αιδούς» και «παραποίηση τους εθνικού συμβόλου», δηλαδή της σημαίας. Οπότε τώρα, επιμένοντας ότι δεν είναι εναντίον της LGBT κοινότητας, αρκεί να μην προκαλεί στους δρόμους -δηλαδή να παραμένει κλεισμένη στα σπίτια της.

«Δεν είμαστε ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν εντός της οικίας τους. ΟΧΙ όμως έξω στον δρόμο και μάλιστα υπό το βλέμμα των ανηλίκων τέκνων μας τα οποία προβληματίζονται βλέποντας μουσάτους με φουστάνια, άντρες με γόβες, γυναικώτους σε τηλεοπτικά κανάλια και παράλληλα όταν ακούν γυναικώφωνους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς…» (σσ. Η ορθογραφία είναι όπως υπάρχει στο διαδικτυακό κάλεσμα)

Καλεί, λοιπόν, το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 14.30 σε εκδήλωση στα γραφεία της εθνικής οργάνωσης, εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Ο Θεσμός της Οικογένειας».  Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι προσκεκλημένοι καλούνται να πάρουν μέρος με ελληνικές σημαίες σε παρέλαση υπό την ονομασία «ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ – Straight Pride». Το κάλεσμα απευθύνει ο Βασίλειος Πετρομιχελής, που έγινε γνωστός στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο χαρακτήρας της «Ανακατάληψης»

Πρόκειται για ένα όψιμο εθνικιστικό μόρφωμα με στόχο «Την Ανακατάληψη του Έθνους». Εθνικιστές, ρατσιστές, λίγο μακεδονομάχοι, λίγολάτρεις του αρχαίου πνεύματος, συνωμοσιολόγοι και… τραγελαφικοί.

Κόντρα σε ναζισμό, κομμουνισμό και μασονία επιχειρούν ένα κράμα με λίγο από όλα.  «Η Ανακατάληψη ήρθε στην ζωή μας από Έλληνες οι οποίοι θέλουν να αντισταθούν ενάντια στους δυνάστες του Έθνους μας. Ως Έλληνες αγωνιστές δεν δημιούργησαμε την Ανακατάληψη για να βολευτούμε σε θέσεις εξουσίας, και δυναμικής υπεροχής. Στην Ανακατάληψη αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ελεύθερη, ποιο ισχυρή, και ποιο μεγάλη», αναφέρουν στη σελίδα τους.

Το φιάσκο στα Ίμια – Μια ακροδεξιά φιέστα που δεν πέτυχε

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, σε μία πολύ τεταμμένη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσης, μέλη της «Ανακατάληψης» με «πρωτοπαλίκαρο» τον Βασίλειο Πετρομιχελή, επιχείρησαν να προσεγγίζουν τα Ίμια με πλωτό από την Κάλυμνο. Τις ίδιες εκείνες ημέρες η Ελλάδα βρισκόταν εν μέσω μαζικών μακεδονικών συλλαλητηρίων, που έδωσαν έδαφος σε ακροδεξιά στοιχεία να επιτεθούν (παράδειγμα η βεβήλωση του μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και ο εμπρησμός της κατάληψης Libertaria). Τις ίδιες ημέρες, για την επέτειο των Ιμίων, στην Αθήνα διοργανωνόταν η ετήσια ακροδεξιά φιέστα της Χρυσής Αυγής με διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης.

Τα μέλη της Ανακατάληψης, που ισχυρίζονται ότι είχαν ενεργό ρόλο στην διοργάνωση του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, είχαν μεταβεί στην Κάλυμνο με σκοπό να περάσουν με πλωτό σκάφος στα Ίμια και να στήσουν μία απολύτως επικίνδυνη, φιέστα. Επικεφαλής ήταν ο Βασίλειος Πετρομιχελής, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Χρυσή Αυγή το 2014.

Το ευτυχές και παράλληλα τραγελαφικό του πράγματος, είναι ότι ο Πετρομιχελής είχε φροντίσει να ενημερώσει μέσω social media για τις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να ενημερωθούν εγκαίρως και να εμποδίσουν την πραξικοπηματική μετάβαση στα Ίμια.

Έκτοτε η Ανακατάληψη παραμένει μία μικρή σε μέγεθος εθνικιστική γκρούπα, που όμως δείχνει να ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις δράσεις μίσους της.