Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της ενημερωτικής εκστρατείας του Safe Water Sports, με επίκεντρο τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που ταξιδεύουν το καλοκαίρι σε κάποιο θαλάσσιο ελληνικό προορισμό, μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας

Κοινή προσπάθεια με στόχο την πρόληψη και μείωση των πνιγμών και των ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες, ξεκινούν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και ο  μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports.

Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της ενημερωτικής εκστρατείας του Safe Water Sports, με επίκεντρο τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που ταξιδεύουν το καλοκαίρι σε κάποιο θαλάσσιο ελληνικό προορισμό, μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας.

Στην Ελλάδα, με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Η πρωτοβουλία του Safe Water Sports, εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη των ατυχημάτων, έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα: Γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη με τόσο οργανωμένο τρόπο και αφορά τον τουρισμό. Μπορεί δε να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό, με άμεσο στόχο την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων.

Ο κύριος άξονας της ενημέρωσης των ταξιδιωτών, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τη θάλασσα, μέσω της δωρεάν εφαρμογής Safe Water Sports που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός και η οποία περιλαμβάνει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες, όπως:

* Όλες και μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf, ενοικιάσεις σκαφών κ.λπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα.

* Τις 3.000+ προσβάσιμες παραλίες που έχουν χαρτογραφηθεί από κοινού με το Λιμενικό Σώμα, με ενδεικτικές πανοραμικές φωτογραφίες και ενημερωτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά τους αναφορικά με την ασφαλή κολύμβηση, όπως: ύπαρξη ναυαγοσώστη, βαθιά-ρηχά νερά, το είδος της παραλίας (πχ. αμμώδης, με βότσαλα κ.λπ., το μήκος της παραλίας, αν η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κ.λπ.).

* Τις μαρίνες, τα αλιευτικά καταφύγια και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών, καθώς και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.

* Επιχειρήσεις ενοικίασης ταχυπλόων σκαφών.

* Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα, καθώς και πολλές σχετικές συμβουλές.

*  Τα νοσοκομεία και τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

*   Ειδικά ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά και νέους, με θέμα την ασφάλειά τους στη θάλασσα και το νερό.

Επίσης, οι πολίτες μέσω εφαρμογής (app) Safe Water Sports, μπορούν:

* Να καταγγείλουν – αναφέρουν κάθε παραβατική ή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα που πέφτει στην αντίληψή τους και η οποία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Επιπλέον, μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ενημερώσουν το Λιμενικό Σώμα, ώστε εκείνο να παρέμβει όπου και αν χρειάζεται.

* Να σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν (rate & comment) μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ – μέσων αναψυχής και με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύσουν τους άριστους επαγγελματίες και να βοηθήσουν τους υπόλοιπους να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι προσφέροντας υπηρεσίες ποιοτικές και ασφαλείς.

Η συνεργασία του ΔΑΑ και του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports περιλαμβάνει κι άλλες δράσεις για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2018, όπως:

* Προβολή στα lightboxes του αεροδρομίου.

* Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για το Safe Water Sports app. Σε σημεία εντός του αεροδρομίου, θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια και πληροφορίες στους ταξιδιώτες που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε κάποιον ελληνικό προορισμό.

* Προβολή του Safe Water Sports app με ειδικό banner στο web site του αεροδρομίου (https://www.aia.gr/el/traveler )

* Social media campaign, στην οποία θα αξιοποιείται το ενημερωτικό υλικό του Οργανισμού Safe Water Sports.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr