Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ ή καθαρή νίκη Ερντογάν; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Θρίλερ ή καθαρή νίκη Ερντογάν; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές και στη γειτονική χώρα παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων. Μια έρευνα δείχνει μάχη στήθος με στήθος, μια άλλη δείχνει νίκη των κομμάτων που κυβερνούν από τον πρώτο γύρο

Παιχνίδι δημοσκόπων παίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, σχεδόν 20 ημέρες πριν από τις εκλογές. Το παιχνίδι των εντυπώσεων ασφαλώς γέρνει υπέρ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα του ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται πολλές φορές για αποκλεισμό από τα media.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διήμερο είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ως προς τα ποσοστά της.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δημοσκόπηση της εταιρείας Remres την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα Ντικέν υπό τον τίτλο: «Άσχημα νέα για τον Ερντογάν» δείχνει ότι δίνεται μάχη στήθος με στήθος της συμμαχίας των κομμάτων AKΡ με το ακροδεξιό MHP και από την άλλη της συμμαχίας των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία καλύπτει την περίοδο τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ παίρνει ποσοστό 43,9% και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης λαμβάνει 43,5-43,7%. Δείχνει δηλαδή θρίλερ και σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνει όσους λένε ότι ο Ερντογάν θα πετύχει απόλυτη επικράτηση.

Η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ λάμβανε 44,2% το Μάιο τώρα λαμβάνει 43,9%. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης το Μάιο λάμβανε 43,4% και τώρα λαμβάνει 43,5-43,7%. Τα ποσοστά είναι στήθος με στήθος γι’ αυτό και στη βουλή ούτε η μια συμμαχία ούτε και η άλλη λαμβάνει 301 έδρες. Το φιλοκουρδικό κόμμα λαμβάνει 12,1% ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου είχε λάβει 13,12%”, αναφέρει. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα το φιλοκουρδικό κόμμα διατηρεί τα ποσοστά του στη νοτιοανατολική Τουρκία ενώ στη δυτική Τουρκία έχει μια μικρή πτώση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας υπάρχει και ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δίνει ψήφο στο φιλοκουρδικό κόμμα φοβούμενο μην δεν περάσει το εκλογικό μέτρο του 10% για να μπει στην βουλή.

Ανετη επικράτηση

Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακσάμ, προβλέπει για τον Ταγίπ Ερντογάν ποσοστό 53,4% από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος λαμβάνει ποσοστό 23,8% και η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος 11,5%. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικου κόμματος λαμβάνει 8,7%. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ για τις βουλευτικές εκλογές 52,8% και στη συμμαχία της αντιπολίτευσης 35,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα 10,9% και στα άλλα κόμματα 0,7%. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΡ Μουσταφά Ελιτάς σε συνέντευξή του στην Ακσάμ αναφέρει ότι τα ποσοστά του Τατίπ Ερντογάν είναι 55% και της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ 46-48%.
Κι όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του με απειλές κατά της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ θέλοντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές και κυρίως τους ψηφοφόρους της «βαθιάς» Τουρκίας που εντυπωσιάζονται από τα σόου που στήνουν τα κόμματος της συγκυβέρνησης.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024