Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μακεδονικό»: Τα τέσσερα γεγονότα που θα κρίνουν το ναυάγιο ή τη συμφωνία

«Μακεδονικό»: Τα τέσσερα γεγονότα που θα κρίνουν το ναυάγιο ή τη συμφωνία

Εντός του Σαββατοκύριακου τέσσερα είναι τα θέματα που σημάδεψαν το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης και τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις. Αν δηλαδή θα οδηγηθούμε σε συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο υπεύθυνος του ναυαγίου

Χοντρό διπλωματικό, πολιτικό αλλά και… εκκλησιαστικό παιχνίδι, είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής για την ονομασία των Σκοπίων. Από την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε το «πάγωμα» των συνομιλιών λέγοντας ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν μπορεί να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, έχουν ανάψει τα τηλέφωνα, όχι όμως αυτά των δύο πρωθυπουργών.

Εντός του Σαββατοκύριακου τέσσερα είναι τα θέματα που σημάδεψαν το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης και τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις. Αν δηλαδή θα οδηγηθούμε σε συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο υπεύθυνος του ναυαγίου.

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος της χθεσινής παρέμβασης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος έριξε τη μπάλα όχι στην εξέδρα αλλά στο γήπεδο της ΠΓΔΜ.

Ετσι, η Αθήνα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ζάεφ να τελειώνει με τις λεπτομέρειες και να πείσει το εσωτερικό της χώρας του για τη λύση που έχει συμφωνηθεί προφορικά. Αυτό είναι και το πρώτο γεγονός του προηγούμενου διημέρου, που όμως, ακολούθησε των προηγούμενων τριών.

Το δεύτερο ήταν η παρέμβαση Ζάεφ ο οποίος μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν και άφησε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν απαλειφθούν αυτές οι τεχνικές δυνατότητες, αμέσως θα υπάρξει η τηλεφωνική συνομιλία και πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, πως θα προχωρήσουν στο εξής οι ενέργειες, για να καταλήξουμε εγκαίρως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή τότε θα αποφασιστεί ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την “Μακεδονία”. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα είμαστε προσηλωμένοι στον μέγιστο βαθμό, γίνεται λόγος για την συμφωνία επί των άρθρων της συμφωνίας, για λεπτομέρειες που είναι σημαντικές, επειδή αυτή είναι η στιγμή που αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν επακριβώς», είπε ο Ζάεφ, και συνέχισε: «Αυτό που σε κάθε περίπτωση μπορώ να πω εγώ αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό που συζητούν προφορικά οι Υπουργοί Εξωτερικών της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας θα πρέπει να αποτυπωθεί σε νομικό έγγραφο, χρειάζονται ορισμένες λεπτομέρειες και στο τέλος θα πρέπει εγώ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας να αποφασίσουμε με την επιχειρηματολογία μας. Εγώ είμαι έτοιμος για αυτή τη συνομιλία, ξέρω ότι και αυτός είναι έτοιμος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πως αυτό θα το εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση στην “Μακεδονία”, για να μπορέσουμε να την καλέσουμε να σταθεί μαζί μας», σημείωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA”.

Όχι ναυάγιο, πάγωμα

Το γεγονός ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των απευθείας επαφών αλλά και με την εκτεταμένη αναφορά του στις Πρέσπες όπου θα υπογραφεί η συμφωνία, είναι ενδεικτικό του ότι δεν έχουμε οριστικό ναυάγιο, αλλά η κυβέρνηση Ζάεφ είναι αυτή που κρατά στα χέρια της ζωντανή τη διαπραγμάτευση.

Το τρίτο ήταν η παρέμβαση Ιερώνυμου ο οποίος είπε ότι δεν παραχωρούμε πουθενά το όνομά μας. Και αυτό το «πουθενά» ενδεχομένως κρύβει τη στάση της Εκκλησίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του Φαναρίου σχετικά με την Εκκλησία της «Μακεδονίας» ή της «Αχρίδας» όπως θέλουν να την μετονομάσουν. Δεν επιθυμεί η ελλαδική εκκλησία να γίνει αυτοκέφαλος η Εκκλησία της γείτονος χώρας ακόμη κι αν μετονομαστεί σε Εκκλησίας της Αχρίδας – Σκόπια. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν συμφωνεί σε καμιά περίπτωση να έχει η γειτονική εκκλησία το όνομα Μακεδονία στον τίτλο της. Γενικώς και στα Σκόπια επικρατεί ηρεμία πριν από τη θύελλα με αφορμή την Εκκλησία και οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουν καταλάβει ότι χωρίς τον κλήρο μαζί τους θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Τα συλλαλητήρια των εθνικιστών

Το τέταρτο γεγονός που συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα είναι φυσικά τα ογκώδη συλλαλητήρια των εθνικιστών της ΠΓΔΠ που ζητούν μόνο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και καμιά άλλη λύση. Επίσης δεν αποδέχονται σε καμιά περίπτωση την αλλαγή του Συντάγματος και κατηγορούν τον Ζάεφ για υπαναχώρηση από παλαιότερες θέσεις του.

Το VMRO, το πρώην κόμμα του ακραίου Ν. Γκρουέφσκι κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο και να στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση. Ο εθνικιστής επικεφαλής του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, με τις κραυγές του κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ζάεφ. Με συνθήματα όπως «Η Μακεδονία θα νικήσει» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κινήθηκε στη λογική της μη συμφωνίας με κανέναν τρόπο κι έτσι θα πολιτευτεί από εδώ και στο εξής. Αν η λύση με την Ελλάδα βρεθεί και τα Σκόπια πάνε σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο τότε είναι σίγουρο ότι το VMRPO θα ταχθεί εναντίον και θα θελήσει ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.

Κατάρρευση Ζάεφ;

Αλλωστε ζήτησε εκλογές την επόμενη χρονιά, μαζί με τις προεδρικές και οι πληροφορίες λένε ότι στα Σκόπια έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή ονόματος και κυρίως συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από την επόμενη μετά από εθνικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Ζάεφ δεν είναι απίθανο αλλά στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτόν (αλλά όχι για τον συμβιβασμό με την Ελλάδα) είναι να μην μπορέσει να περάσει τη συμφωνία και να επικρατήσουν οι ακραίοι του VMRO. Ιδιαίτερη σημασία έχει τέλος το μήνυμα που έστειλε στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul. Κι αυτό γιατί το κόμμα – ομπρέλα των δεξιών κομμάτων (και βεβαίως και της ΝΔ) παίρνει θέση στηρίζοντας το VMRO, επομένως αντιτίθεται στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Είπε ότι στέλνει μήνυμα στήριξης και φιλίας, ότι τους πέντε μήνες που είναι πρόεδρος του VMRO-DPMNE ο Μίτσκοσκι έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος και ότι οι πολίτες της πΓΔΜ έχουν ανάγκη να ακούσουν τις ιδέες και προτάσεις του κόμματος.

Είπε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται εντός της Ευρώπης και «οι μοίρες μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης αν δεν ενταχθούν όλες οι χώρες. Ανέφερε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην πΓΔΜ, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, θα πρέπει «να σηκώσουν τα μανίκια» και να δείξουν ισχυρή βούληση για πρόοδο στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση διαφθοράς, ελευθερία ΜΜΕ, ανεξαρτησία δικαιοσύνης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει μόνο να εξαγγέλλονται, αλλά και να υλοποιούνται. «Ο λαός σας ζητά αλλαγές και οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς εσάς, ακόμα και αν είστε στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ηγεσία του Μίτσκοσκι, το VMRO-DPMNE θα αποκτήσει νέα δυναμική και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024