Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα προσπάθεια από Πέντε Αστέρια και Λέγκα για κυβέρνηση

Νέα προσπάθεια από Πέντε Αστέρια και Λέγκα για κυβέρνηση

Νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης φαίνεται πως επιχειρούν Πέντε Αστέρια και Λέγκα. Τι θα γίνει με το ζήτημα του Πάολο Σαβόνα στου υπουργείο Οικονομικών;

Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα τους οδηγήσει σε έξοδο από το… τούνελ, στο οποίο βρίσκονται για παραπάνω από 80 μέρες, ψάχνουν στην Ιταλία.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν να έρχονται, καθώς ενώ την Τετάρτη, θα έπρεπε να ορκισθεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, αποφασίσθηκε μια νέα αναβολή καθώς, όπως φαίνεται τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά, σκέφτονται να αρχίσουν και πάλι συζητήσεις σχηματισμού κυβέρνησης.

Tο βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera, η νέα πρόταση για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο ο 77χρονος πρώην υποδιοικητής της Bankitalia, Πιερλουίτζι Τσιόκα, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ, ενώ επίσης συνδεόταν με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Ενώ για τον Πάολο Σαβόνα προκρίνεται το υπουργείο Εξωτερικών.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να ξεπεράσουν τη ρήξη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν δέχτηκε τον Σαβόνα ως υπουργό Οικονομικών, λόγω των απόψεων του κατά του Ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα «μελετά με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Εξελίξεις αναμένονται ακόμα και μέσα στη μέρα και πιθανώς θα είναι καθοριστικές.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και την Λιγουρία ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις , αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε τον βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας. Ωστόσο, ματαίωσε την σημερινή του περιοδεία στην Λομβαρδία για να επιστρέψει στην Ρώμη.

Το σχέδιο Β

«Η κατάσταση είναι σουρεαλιστική. Κάθε μέρα εδώ και 88 ημέρες ξυπνάμε και γινόμαστε μάρτυρες στις πιρουέτες και στις στροφές 180 μοιρών για τις οποίες όλοι πληρώνουμε το τίμημα, όχι μόνο τον οικονομικό τίμημα, αλλά και σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», γράφει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας La Pepubblica ο διευθυντής της Μάριο Καλαμπρέζι.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Λούπο Ρατάτζι, επιχειρηματίας μέλος της οικογενείας Ανιέλι, ιδιοκτήτριας της Fiat, αγόρασε μία ολόκληρη σελίδα για να δημοσιεύσει το «Σχεδίου Β» που υποστηρίζει ο Πάολο Σαβόνα για την έξοδο από το ευρώ.

«Είπατε στους ψηφοφόρους σας, κυρίως σε αυτούς που ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, ότι το περίφημο «Σχέδιο Β» περιλαμβάνει πτώση της αγοραστικής δύναμης τα επόμενα δύο χρόνια, ωφελώντας μόνο τους πλούσιους που είναι ικανοί να επενδύσουν στο εξωτερικό;», είναι το ερώτημα που θέτει στην πληρωμένη του καταχώρηση.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης Λέγκα-5Αστέρων, η ομάδα Κοταρέλι είναι έτοιμη, αλλά κανένα μεγάλο κόμμα δεν είναι έτοιμο να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή, ο ιταλικός Τύπος δημοσιεύει πληθώρα ημερομηνιών για τις νέες εκλογές, 29 Ιουλίου (για πιο γρήγορα) , ή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, με κίνδυνο να μην έχει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευκαιρία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι μόνον η Λέγκα επιθυμεί διακαώς στην επιστροφή στις κάλπες: αφού κατέγραψε ένα 17% τον Μάρτιο, η ακροδεξιά, λαϊκιστική παράταξη του Σαλβίνι εξασφαλίζει το 23% της πρόθεσης ψήφου στις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εμφανίζονται σταθερές ή σε πτώση.

Οι Ιταλοί λένε «ναι» στο Ευρώ

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ποσοστό από 60% έως 72% των Ιταλών θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ 23% έως 24% θα επέλεγαν την αποχώρηση από το κοινό νόμισμα.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν από τους οργανισμούς Euromedia και Piepoli για την εκπομπή «Porta a Porta» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Το ευρώ έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης η οποία διεξάγεται πριν από τις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2019.

  • Η δημοσκόπηση του Piepoli έδειξε πως 72% θέλουν να παραμείνουν, 23% θέλουν να φύγουν και 5% είναι αναποφάσιστοι.
  • Η δημοσκόπηση του Euromedia έδειξε πως 60% θέλουν να μείνουν, 24% θέλουν να φύγουν και 16% είναι αναποφάσιστοι.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024