Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψευδαισθήσεις για θωράκιση της Ευρωζώνης

Ψευδαισθήσεις για θωράκιση της Ευρωζώνης

Η Ιταλία βάζει δύσκολα στην ελληνική οικονομία. Και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ζητήσει την προληπτική γραμμή στήριξης

Στην Ιταλία τους  έχει  πιάσει κρύος ιδρώτας  εξαιτίας της εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων και της «βουτιάς» στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ιγνάσιο Βίσκο προειδοποίησε ότι «η  χώρα λίγο απέχει από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Και αυτό καθώς πλέον είναι διάχυτη η ανησυχία πως οι επερχόμενες  εκλογές θα αποτελέσουν de facto δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Την ίδια ώρα και ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς προσέγγισε το μεσημέρι της Τρίτης τα «απαγορευτικά» επίπεδα του 5% κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συμπολίτευσης συνεχίζουν την σπέκουλα με την ακύρωση του νόμου για τις μειώσεις των συντάξεων.

Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει άλλωστε από τις τοποθετήσεις τους, δεν έχουν αντιληφθεί  τι συμβαίνει γύρω μας τα τελευταία 24ώρα.

Για αυτό και ανέλαβε δράση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ.  Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στη Βουλή αφού ανέφερε τα τετριμμένα  πως «είναι θετικό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις» μπήκε και στην ουσία:

«Αν οι αναταράξεις αυτές (σ.σ. σε Ιταλία και Ισπανία)  ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η Ε.Ε να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης», είπε χαρακτηριστικά .

Παρά την εμπειρία του ο κ. Δραγασάκης έχει αυταπάτες. Φαίνεται να  ξεχνά ότι τα τελευταία χρόνια όποτε και αν ξέσπασε κρίση (μικρή  ή μεγάλη) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καμία περίπτωση  δεν είχαμε «συνολικές λύσεις». Ούτε για την Ισπανία, ούτε για την Πορτογαλία, ούτε για την Ιρλανδία, ούτε για την Κύπρο, ούτε φυσικά για την Ελλάδα.

Το υψηλό τίμημα  πληρώνουν κάθε φορά οι χώρες αδύναμοι… κρίκοι.  Το ίδιο θα γίνει και στην παρούσα φάση. Και είναι εξαιρετικά πιθανό αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης για να θωρακιστεί έναντι των «αδηφάγων» αγορών

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024