Θα έχουμε μία συμφωνία που κανένας δεν θα έχει την ευκολία να την αρνηθεί ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση που αφορούν στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ  ρίχνοντας έτσι το «γάντι» στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα έρθει για το Σκοπιανό ενώ αναφερόμενος για την άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη συμφωνία, ανέφερε – προκαλώντας αίσθηση –  ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε για το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ».

Κληθείς να σχολιάσει για τα ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» αρκέστηκε να πει ότι «συζητάμε στη βάση των προτάσεων Νίμιτς».

Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι προϋπόθεση για να υπάρχει συμφωνία είναι η αποδοχή ότι η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων, κάτι που προϋποθέτει – όπως είπε –  την συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ότι βρισκόμαστε, σε μια τελική ευθεία, ωστόσο κανείς – πρόσθεσε – δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα σε μια τόσο πολύπλοκη διαπραγμάτευση. «Παρόλα αυτά εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις και το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι θα είναι πιθανότητα και το τελικό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η διαπραγμάτευση είναι εν εξελίξει. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο θέλουμε να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αυτό ακριβώς κάνουμε. Σημασία δεν έχει απλώς η συμφωνία. Σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Εχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε σε μια διαπραγμάτευση τόσο πολύπλοκη, όπως η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε λύση».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ανέφερε ότι «τα 100 μέτρα που έλεγε ο πρωθυπουργός στη Σόφια, τώρα έχουν γίνει 50». Εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί – όπως είπε –  υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές και ξεκαθάρισε ότι «το βάρος είναι στην άλλη πλευρά».

 

«Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι τόσο φανερά επωφελής που θα εντυπωσιαστώ αν βρεθούν κόμματα που να διαφωνήσουν», συνέχισε. Όσο αφορά στη στάση των ΑΝΕΛ, τόνισε πως «νομίζω ότι όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαφωνίας, θα έχουν την τιμιότητα να μην εκβιάσουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση».

 

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν, μία συλλεκτική ιστορική έκδοση, «ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ».

Τι είναι η Μακεδονία; Πώς εξαπλώθηκε η μακεδονική εποποιΐα διαδίδοντας τον ελληνομακεδονικό πολιτισμό;

Πώς η ιστορική και πολιτική της εξέλιξη έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, επηρεάζοντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία;

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο από τον σπουδαίο ιστορικό, Χάμοντ Νίκολας Τζ. Λ.