Η Αρχιεπισκοπική Βιβλιοθήκη του Έγκερ ιδρύθηκε από τον επίσκοπο Károly Eszterházy το 1793. Ήδη από την αρχή προοριζόταν να είναι δημόσια, πράγμα πολύ σπάνιο για την εποχή εκείνη.

Το άνοιγμά της ακολούθησε μετά τη διεξοδική συλλογή βιβλίων από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1760, όταν καθηγητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν καταλόγους βιβλιογραφίας που ήθελαν, ώστε να τους αναζητήσουν και να τους αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη.

Το ίδρυμα ολοκληρώθηκε τελικά με 16 χιλιάδες τόμους. Αρκετές ιδιωτικές συλλογές προστέθηκαν στο απόθεμα της βιβλιοθήκης, μεταξύ αυτών και η βιβλιοθήκη του Károly Eszterházy μετά το θάνατό του. Μέχρι τώρα η συνολική συλλογή της βιβλιοθήκης έχει αυξηθεί σε 170 χιλιάδες τόμους.

Το παλαιότερο έγγραφο χρονολογείται από το 1048. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο κώδικα, μια συλλογή εγγράφων από τον Πάπα Leo τον 9ο. Πέρα από αυτό, μοναδικά κειμήλια σώζονται στη βιβλιοθήκη, όπως η μόνη αυτόγραφη επιστολή του Μότσαρτ στην Ουγγαρία, ή ο κώδικας του Δάντη, από τον οποίο υπάρχουν μόνο τρεις στον κόσμο. Φυσικά μόνο τα αντίγραφα αυτών των θησαυρών είναι διαθέσιμα, οι ανεκτίμητες αρχικές εκδόσεις φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα έγγραφα της βιβλιοθήκης μετά το 1960 μπορεί να τα δανειστεί κάποιος, ενώ τα παλαιότερα μπορούν να διαβαστούν επιτόπου και χρειάζεται η άδεια του διευθυντή.

Από τη στιγμή που αποτελούν ένα πολύτιμο θησαυρό για ολόκληρο τον κόσμο, τα έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1500 φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια, έτσι ώστε να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές.  Μερικά από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στον κόσμο βρίσκονται στο Έγκερ.

Δείτε φωτογραφίες από την επιβλητική βιβλιοθήκη.