Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε τι διαφέρουν σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις;

Σε τι διαφέρουν σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις;

Αμερικανική μελέτη εντόπισε ποιο είναι το σημείο που ξεκινά η διάκριση των δύο καταστάσεων

Οι μακροχρόνιες και οι σύντομες σχέσεις φυσικά διαφέρουν. Μερικοί άνθρωποι είναι τύποι που θα θέλαμε να παντρευτούμε, ενώ κάποιοι άλλοι είναι «καταλληλότεροι» μόνο για σεξ, συνηθίσουμε να λέμε χρησιμοποιώντας τη λαϊκή σοφία.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις υποστηρίζουν ότι στην αρχή σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις λίγο πολύ μοιάζουν, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Psychology: General.

Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας Πολ Ιστγουικ και οι συνεργάτες του μίλησαν με πάνω από 800 άτομα, διαφόρων ηλικιών, ζητώντας τους να θυμηθούν τα γεγονότα και τις εμπειρίες τους από προηγούμενες σύντομες ή μακροχρόνιες σχέσεις.

Συγκεκριμένα τους ζήτησαν να θυμηθούν τις σχέσεις από τα πολύ πρώιμα στάδια τους, «δηλαδή τις στιγμές όταν γνωρίζεις κάποιον κατά πρόσωπο για πρώτη φορά και πριν συμβεί οτιδήποτε ερωτικό μεταξύ σας. Και αναρωτιέσαι αν συμβαίνει κάτι ή πόσο με ελκύει το άτομο που έχω απέναντί μου. Κι εκεί είναι ακριβώς το σημείο που σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις αρχίζουν να διαχωρίζονται και έχουν ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτή την πολύ συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Δρ Ιστγουικ.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ερωτικό ενδιαφέρον αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σχέσης. Αλλά σε κάποιο σημείο, το ερωτικό ενδιαφέρον τείνει να φτάσει σε ένα σημείο πλατό και αρχίζει και φθίνει στις μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ στις σύντομες συνεχίζει να αυξάνει και τελικά να φτάνει σε υψηλότερο σημείο κορύφωσης.

Και ποιο είναι το σημείο που ξεκινά η διάκριση των δύο καταστάσεων; Κατά προσέγγιση, περίπου τη στιγμή που μια σχέση ξεκινά να γίνεται σεξουαλική.

«Όταν δηλαδή κάποιος συνευρίσκεται ερωτικά με κάποιον για πρώτη φορά και σκέφτεται «είναι πολύ ωραία» και προσπαθεί να μετατρέψει αυτή τη στιγμιαία εμπειρία σε μακροχρόνια σχέση. Άλλος πάλι δεν πολυενδιαφέρεται και έτσι καταλήγει να συνάψει μια σύντομης διάρκειας σχέση», λέει ο ερευνητής.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη προσφέρει μια νέα οπτική στη διάκριση μεταξύ σταθερών μακροχρόνιων συντροφικών σχέσεων και μια σύντομη αλλά συναρπαστικής σχέσης.

Στην πραγματικότητα καταλήγουμε να κάνουμε σύντομες σχέσεις όταν ενδιαφερόμαστε λίγο για κάποιος, δηλαδή τόσο όσο για να κάνουμε σεξ μαζί του, ενώ στις μακροχρόνιες σχέσεις αυτός ο άλλος μας προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, και όχι μόνο ερωτικό, που μας κρατά κοντά του για περισσότερο καιρό.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024