«Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Θέλω μια διαφορετική Ευρώπη, πιο ισχυρή, αλλά πιο δίκαιη», δήλωσε ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να φέρεται να έχει ασκήσει βέτο για το διορισμό του Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Τις αντιρρήσεις και τους φόβους  για την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν αναλάβει τη θέση του ΥΠΟΙΚ, ο δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής Π.Σαβόνα προσπαθεί να κάμψει τώρα με δεσμεύσεις και δηλώσεις «υποταγής» στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια «προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο» τονίζει ο Σαβόνα στον ιταλικό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων scenarieconomici.it.

Ο Ιταλός οικονομολόγος εξηγεί επίσης ότι στο κυβερνητικό αυτό συμβόλαιο «υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ».

Ζητά να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει «τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης», ώστε «να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης».

Θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα αν οι δηλώσεις αυτές θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το βέτο που ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα φέρεται να έχει θέσει για το πρόσωπο του Σαβόνα.

Μέχρι το βράδυ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί αν μπορεί να συσταθεί κυβέρνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας