Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για «πάγωμα» πωλήσεων όπλων στην Τουρκία

Reuters: Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για «πάγωμα» πωλήσεων όπλων στην Τουρκία

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί για ένα εύρος ζητημάτων τον τελευταίο καιρό, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία και μιας σειράς υποθέσεων με Τούρκους και Αμερικανούς υπήκοους που κρατούνται στις δύο χώρες

Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε την Πέμπτη, δική της εκδοχή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 716 δισ., η οποία περιλαμβάνει μέτρο για την αποτροπή της αγοράς μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Η τροπολογία στο National Defense Autorization Act (NDAA) από τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ζιν Σαχίν και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή. Τομ Τίλις, θα βγάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, εξαιτίας της υπόθεσης του Άντριου Μπρούνσον, Αμερικανού πολίτη, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές, σύμφωνα με το γραφείο της Σαχίν.

Ο Μπρούνσον, χριστιανός πάστορας που μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε 35 χρόνια, αρνήθηκε τις κατηγορίες των Τούρκων για κατασκοπεία και τρομοκρατία ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου αυτόν τον μήνα. Βρίσκεται υπό κράτηση από το 2016.

Επίσης πιστώνεται αρνητικά στην Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο για αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Σύμφωνα και πάλι με το γραφείο της Σαχίν, η απόφαση αγοράς του ρωσικού συστήματος επισύρει κυρώσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Υπάρχει φοβερή διστακτικότητα για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 και ευαίσθητης τεχνολογίας σε ένα έθνος που έχει αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας σχεδιασμένο να καταρρίπτει αυτά τα ίδια αεροσκάφη» δήλωσε η Σαχίν.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί για ένα εύρος ζητημάτων τον τελευταίο καιρό, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία και μιας σειράς υποθέσεων με Τούρκους και Αμερικανούς υπήκοους που κρατούνται στις δύο χώρες.

Η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ περάσουν το νόμο (παυ αναφέρεται παραπάνω) και σταματά τις πωλήσεις όπλων σε αυτήν.

Η γείτων σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 F-35, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά πυραύλων τύπου Patriot.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το NDAA έχει ακόμα πολλά βήματα για να καταστεί νόμος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου νωρίτερα την Πέμπτη.

Τα επόμενα στάδια, είναι η Γερουσία να περάσει τη δική της εκδοχή και στη συνέχεια να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο εκδοχές πριν παρουσιαστεί ένα τελικό, συμβιβαστικό νομοσχέδιο, προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αργότερα μέσα στο έτος.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024