Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Μερική σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Eurogroup: Μερική σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η αποφασιστικότητα όλων για να υπάρξει τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 21 Ιουνίου, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Μερική σύγκλιση στα μέτρα για το χρέος, ενώ ζητήθηκε από τους θεσμούς νέα ανάλυση βιωσιμότητας. Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το ΔΝΤ.

Η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων πλευρών για να υπάρξει η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας στις 21 Ιουνίου, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Για το θέμα του χρέους έγινε συζήτηση και «υπήρξε μερική σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης» όπως είπε ο Μ.Σεντένο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι διαβουλεύσεις, τόνισε, θα συνεχιστούν με στόχο οι τελικές αποφάσεις να είναι έτοιμες προς έγκριση την 21η Ιουνίου. Ζητήθηκε μάλιστα από τους θεσμούς επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων.

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ο Επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε ότι δεν πρέπει να θυμίζει τέταρτο πρόγραμμα, κλείνοντας ωστόσο -με διπλωματικό βέβαια τρόπο- το παράθυρο για αλλαγές στα ήδη συμφωνημένα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου ότι υπάρχει παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν το 2019 ο επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε:

«Το SLA αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και φυσικά τώρα είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είναι θέμα αξιοπιστίας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί δηλαδή μεταρρυθμίσεις και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις και να γίνονται σεβαστές, όλες οι δεσμεύσεις».

Σεντένο: Τα νέα είναι πολύ καλά

«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί.

«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο. Στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, είπε, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

«Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Συζητήθηκε, εξήγησε, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση».

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: Καθαρή και ισχυρή δέσμευση για κατάληξη τον Ιούνιο

Παίρνοντας το λόγο ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί είπε ότι «είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο».

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Υπενθύμισε δε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου.

Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα γίνει με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο SLA, και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

Θολό το τοπίο ακόμη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές».

«Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ο χρόνος προσδιορίζεται από το ΔΝΤ», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «όλοι καλούμε για την παρουσία του Ταμείου».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

«Tο Eurogroup ενημερώθηκε για την τεχνική συμφωνία (SLA) μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που επετεύχθη στις 19 Μαΐου. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

Το Eurogroup επίσης συνέχισε τις συζητήσεις για πιθανά μέτρα για το χρέος εν όψει των αποφάσεων που σχεδιάζονται για τη συνεδρίαση τoυ Ιουνίου.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Το πρόγραμμα επισήμως ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου 2018».

Sports in

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό – Τι είπε ότι θα κάνει αν δεν πάει Final 4 το «τριφύλλι»

Ο Τούρκος προπονητής δήλωσε πως αν δεν πάει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 θα φύγει από την ομάδα, θέλοντας να δείξει ουσιαστικά την μεγάλη πίστη που έχει στην πρόκριση επί της Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024