Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σ. Αραβία: Συνέλαβαν «προδότες» που υπερασπίζονταν τα γυναικεία δικαιώματα

Σ. Αραβία: Συνέλαβαν «προδότες» που υπερασπίζονταν τα γυναικεία δικαιώματα

Σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες που είχαν γίνει γνωστές για τη μάχη τους υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση και υπέρ της γυναικείας απελευθέρωσης

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν την εκστρατεία καταστολής εναντίον υπέρμαχων των δικαιωμάτων των γυναικών με τουλάχιστον τρεις ακόμη συλλήψεις, κατήγγειλαν χθες, Τρίτη, μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σχεδόν έναν μήνα πριν επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν, το Ριάντ ανακοίνωσε το Σάββατο τη σύλληψη επτά ανθρώπων, τους οποίους τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «προδότες».

Σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες που είχαν γίνει γνωστές για τη μάχη τους υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση και υπέρ της γυναικείας απελευθέρωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων πλέον είναι 10, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά γυναίκες.

Το Κέντρο του Κόλπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ένας Σαουδάραβας ακτιβιστής κάνουν λόγο συνολικά για 12 συλλήψεις.

«Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για απελευθέρωση των ακτιβιστών, εξακολουθούν να κρατούνται εξαιτίας της ειρηνικής μάχης τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε η Σάμα Χαντίντ διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

«Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις αναφορές περί νέων συλλήψεων (…) και ζητάμε από τις αρχές να αποκαλύψουν πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί και τις κατηγορίες εναντίον τους», πρόσθεσε η Χαντίντ.

«Οι σαουδαραβικές αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται δημοσίως ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα να αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών με αυτό τον σκληρό τρόπο», κατέληξε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τους συλληφθέντες «προδότες» και «πράκτορες πρεσβειών», προκαλώντας τις αντιδράσεις διπλωματών στη χώρα, κάποιοι εκ των οποίων συνέκριναν την καταστολή στο βασίλειο του Κόλπου με αυτή στην Αίγυπτο και επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις τους θα συζητήσουν ιδιωτικά το θέμα με τις σαουδαραβικές αρχές.

«Οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με το μήνυμα των μεταρρυθμίσεων στο οποίο βασίζεται η στήριξη της Δύσης για το Όραμα 2030», σχολίασε ένας διπλωμάτης. «Οι ενέργειες αυτές έχουν επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ανησυχούν για τις συλλήψεις. «Στηρίζουμε τον χώρο για την κοινωνία των πολιτών και την ελευθερία του λόγου. Όμως γενικά ανησυχούμε για αυτό και το παρακολουθούμε στενά», τόνισε.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η Εμάν αλ Νάφζαν και η Λουζάιν αλ Χάτλουλ, οι οποίες είχαν υπογράψει το 2016 μια αίτηση για να καταργηθεί το σύστημα κηδεμονίας που ισχύει για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, βάσει του οποίου οι Σαουδαράβισσες χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα της οικογένειάς τους για να κάνουν πολλά πράγματα, όπως να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να εργαστούν. Επίσης είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία για να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Χάτλουλ συνελήφθη στα τέλη του 2014, όταν ήταν 25 ετών, και κρατήθηκε επί 73 ημέρες αφού προσπάθησε να περάσει οδηγώντας ένα αυτοκίνητο τα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Άλλη μία ακτιβίστρια που έχει συλληφθεί είναι η Αζίζα αλ Γιούσεφμ, μια γνωστή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία το 2013 είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες, ενώ ήταν η συντάκτρια της αίτησης του 2016 που υπέγραψαν η Νάφζαν και η Χάτλουλ.

Επίσης συνελήφθη η Άισα αλ Μάνεα, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν από τη δεκαετία του 1990. Οι δύο άνδρες που έχουν κατονομαστεί είναο ο Ιμπραήμ Μοντεϊμίγκ και ο Μοχάμεντ αλ Ραμπέα.

Εξάλλου γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαμαρτυρίες υπέρ του δικαιώματός τους να οδηγούν δήλωσαν πέρυσι στο Reuters ότι περίπου 24 ακτιβιστές είχαν λάβει τηλεφωνήματα από τις αρχές στα οποία τους ζητήθηκε να μην σχολιάσουν το διάταγμα με το οποίο ήρθη αυτή η απαγόρευση. Κάποιοι εξ αυτών συνέχισαν να το σχολιάζουν και συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα.

Μία ακτιβίστρια που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατήγγειλε ότι τρομαγμένες συναδέλφισσές της κλείνουν τους λογαριασμούς τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024