Επτά όρους θέτει το Ιράν για να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ έθεσε μεταξύ άλλων ως προαπαιτούμενο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να προστατέψουν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου έναντι των αμερικανικών πιέσεων
Τους επτά όρους της Τεχεράνης για να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον πυρηνικό της πρόγραμμα έθεσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται βήματα που πρέπει να κάνουν ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλίσουν το εμπόριο με την Τεχεράνη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, ο Χαμενεϊ έθεσε επίσης ως προαπαιτούμενο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να προστατέψουν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου από τις αμερικανικές πιέσεις και να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο.
Επίσης, όπως αναφέρει, πρέπει να υποσχεθούν ότι δεν θα επιδιώξουν νέες διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και για τις περιφερειακές δραστηριότητες στην Μέση Ανατολή.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαφυλάξουν το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με αυτές τις τρεις χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) αλλά ούτε τις εμπιστευόμαστε», ανέφερ ο Χαμενεϊ.
Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να εγγυηθεί πλήρως τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου. Στην περίπτωση που οι Αμερικανοί βλάψουν τις πετρελαϊκές μας πωλήσεις…η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει αυτό και να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο».
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442