Οι αναδυόμενες αγορές ήταν ανθεκτικές τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της βελτιωμένης μεγέθυνσης της εγχώριας ζήτησης, του ήπιου πληθωρισμού και της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου.

Ωστόσο, ο συνδυασμός μιας σταθερής ανοδικής αναθεώρησης των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων της Fed, της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, της αυξητικής τιμής του πετρελαίου και της ενδυνάμωσης του δολαρίου διαμόρφωσε ένα πιο αντίξοο περιβάλλον τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα μάλιστα οι αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται πιο ευάλωτες απ’ ό,τι ήταν στις δύο προηγούμενες περιόδους κρίσης, το 2008 και το 2013, καθώς έχουν υψηλότερο χρέος, η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους είναι χειρότερη, βρίσκονται αντιμέτωπες με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού παγκοσμίως, ενώ επιβραδύνεται και η ανάπτυξη.

Καθώς ενισχύεται το δολάριο και αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, οι αναδυόμενες αγορές κινδυνεύουν να βυθιστούν σε έναν αέναο κύκλο πτώσης των νομισμάτων τους και διαρκούς μείωσης των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων.

Η άνοδος του δολαρίου αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους, προκαλώντας εκροές κεφαλαίων. Υπαγορεύει, έτσι, τις παρεμβάσεις των κεντρικών τους τραπεζών, που εξωθούν όμως σε περαιτέρω άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων τους αλλά και το δολάριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ