Την τελευταία περίοδο βλέπουμε πολλά που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω: απειλές, προπηλακισμοί, τραμπουκισμοί, αλλά και φασίζουσα νοοτροπία και ρητορική.

Τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο με την καταδικαστέα επίθεση στον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στη μακρά λίστα των τελευταίων ετών.

Θα είναι το μόνο; Φοβάμαι πως όχι. Η διαδικασία αποδόμησης των δημοκρατικών διαδικασιών και της επιβολής εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην κοινωνία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αρκεί κανείς να θέλει να το δει.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Απο τα ΜΜΕ και πως διεξάγεται ο πολιτικός «διάλογος» με ύβρεις, απειλές και επιθέσεις; Από το πώς «συζητούν» οι πολίτες στο διαδίκτυο; Ακόμα και την επομένη της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη πολιτικό στέλεχος μιλούσε σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό, μη καταδικάζοντας το γεγονός και ο πολύπειρος δημοσιογράφος τον άφηνε να μιλά χωρίς να τον βάζει στη θέση του!

Κάντε μια περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media: facebook και twitter) και θα δείτε το μίσος που υπάρχει, αλλά και τον φανατισμό για κάθε θέμα (από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, το θάνατο του πιλότου, τα εθνικά θέματα, κ.α.).

Όλο αυτό το κλίμα δύναται να βοηθήσει δυνάμεις αντισυστημικές με ριζοσπαστική στρατηγική, αλλά και την Ακρα Δεξιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες στο σύστημα.

Και επειδή το επεισόδιο με τον Γ. Μπουτάρη έγινε στη Θεσσαλονίκη, θυμήθηκα και τα όσα φαιδρά έγιναν πριν λίγες μόλις εβδομάδες με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να φωνάζουν ακραία και καταδικαστέα συνθήματα, όπως, «να καεί…να καεί…το μπ…η Βουλή», παρουσία και του βουλευτή Φωκά της Ένωσης Κεντρώων.

Ας μην μείνουμε όμως στην αυτονόητη καταδίκη και ας δούμε την μεγάλη εικόνα. Τι είχαμε στη Θεσσαλονίκη; Πριν λίγο καιρό μια καταδίκη από ένα.. «λαϊκό δικαστήριο» της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος για χάρη μιας ομάδας και το προηγούμενο Σάββατο μια απαράδεκτη επίθεση βγαλμένη από τη μήτρα της ακροδεξιάς, στον εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης.

Τα δυο αυτά γεγονότα είναι απλά κομμάτια στο παζλ, αν τα συνδυάσει κανείς και με όσα είδαμε στα δυο συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, όπου σε αυτά είχαν παρεισφρήσει και ακροδεξιές ομάδες -που ορισμένοι ουσιαστικά τα νομιμοποίησαν- με γνωστά συνθήματα.
Είναι σαφές ότι εδώ και καιρό ενισχύονται οι απολίτικες τάσεις και τροφοδοτούνται τα άκρα πάσης φύσεως και κατεύθυνσης, ενώ γενικεύονται τα κρούσματα της απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής.

Αυτό είναι το ανησυχητικό που πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό σύστημα. Η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και γι’ αυτό έχουν ευθύνη όλοι οι βασικοί παίκτες του πολιτικού συστήματος.
Είναι ευθύνη όλων μας να μην δοθεί περιθώριο για άλλα κηρύγματα μισαλλοδοξίας ούτε να αφήσουμε να επικρατήσει ο πολιτικός τζιχαντισμός διαφόρων.