Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aιματοβαμμένη Παλαιστίνη: Μια ατελείωτη σφαγή με χιλιάδες νεκρούς

Aιματοβαμμένη Παλαιστίνη: Μια ατελείωτη σφαγή με χιλιάδες νεκρούς

Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους κατά τον βομβαρδισμό προστατευόμενου σχολείου του ΟΗΕ στις 30 Ιουλίου του 2014. Είναι μόνο ένα περιστατικό μιας τραγωδίας που κρατά δεκαετίες

Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή διαμορφώνεται από το αίμα των αμάχων. To τελευταίο τριήμερο οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60, ανάμεσά τους ένα βρέφος που εισέπνευσε χημικά αέρια και παιδιά κάτω των 16 ετών. Από το 2004 και την πρώτη μεγάλη επιδρομή του ισραηλινού στρατού μέχρι σήμερα οι νεκροί είναι χιλιάδες.

Από την ίδρυση της πρώτης Ιντιφάντα το 1987, που εξέφραζε την ανάγκη του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία μέχρι και το 2004 (όπου μεσολάβησαν η Χαμάς, η συσπείρωση και η πολιτικοποιημένη έκφραση των Πλαιστινίων και το ταυτοτικό πρόσημο που αποκτούσε δομή και χαρακτήρα) η ιστορία ήταν πυκνή. Το 2004, όμως, σηματοδοτήθηκε από την πρώτη επιδρομή του ισραηλινού στρατού που είχε χαρακτήρα μαζικής εξόντωσης. Από την Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι τύπου Κασάμ κατά του Ισραήλ, με θύματα δύο παιδιά.  Η απάντηση δόθηκε με την επιχείρηση «Μέρες Μετάνοιας» και την δολοφονία 130 αμάχων Παλαιστινίων.

Το 2005 οι έποικοι αποχωρούν από την Λωρίδα της Γάζας και το 2006 η Χαμάς κερδίζει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές. Την ίδια χρονιά εξαπολύεται η επιχείρηση  «Καλοκαιρινή Βροχή». Τα ισραηλινά στρατεύματα εισβάλουν και πάλι στην Γάζα, μετά την αιχμαλωσία ενός στρατιώτη από παλαιστινίους μαχητές. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ επιτίθεται από το νότιο Λίβανο, αιχμαλωτίζει  αιχμαλωτίζει δύο ισραηλινούς στρατιώτες και σκοτώνει άλλους οκτώ. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου.

Η φρίκη του 2008

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 ξεκινά η αεροπορική επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας με στόχο την Χαμάς, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο άγριες στην περιοχή.

Η επιχείρηση έγινε με  ρίψεις πυραύλων και όλμων σε μια σειρά χτυπημάτων από αέρος, με το κωδικό όνομα Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι, Μετά την 3η Ιανουαρίου του 2009 ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε από χερσαίες επιχειρήσεις. Στις 19 Δεκεμβρίου είχε λήξει η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η οποία δεν ανανεώθηκε. Η Χαμάς κατηγορούσε το Ισραήλ για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας τςη Γάζας. Το Ισραήλ απέφυγε να αναφερθεί στην άρση του αποκλεισμού και δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε… προειδοποιητικό χαρακτήρα ή ότι -έστω- στόχος ήταν η καταστολή της δυνατότητας της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες.

Μόνο κατά το πρώτο απόγευμα της επίθεσης αναφέρθηκε ότι από μόλις ένα πολεμικό αεροσκάφος οι ισραηλινοί έριξαν περίπου 100 τόνους εκρηκτικών, διαλύοντας σε μόλις 4 λεπτά πολλά κτίρια υποδομών.

Η επιδρομή, που κράτησε 22 ημέρες,  στοίχισε τη ζωή σε 1.417 ανθρώπους από τους οποίους οι 926 ήταν άμαχοι.

Η βιαιότητα της επίθεσης του 2008 θα επαναληφθεί το 2012, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό εδαφών του από ρουκέτες της Χαμάς. Κατά την πρώτη μόλις ημέρα των βομβαρδισμών, τον Νοέμβριο του 2012, σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά τα οποία κηδεύτηκαν μαζικά εν μέσω οργής και υποσχέσεων για εκδίκηση. Ο θρήνος δεν έπαψε για μέρες και μέρες.

Από το 2012 και έπειτα επιδεινώνεται η ποιότητα της ζωής στην Γάζα, καθιστώντας σταδιακά μη βιώσιμη την παραμονή. Το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται τραγικά ενώ οι παροχές σε υγεία, εκπαίδευση και ρεύμα χτυπάνε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η σφαγή του 2014

Κι ενώ η ζωή στην Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη αφόρητη, το 2014 ξεκινά η επιδρομή  Προστατευτική Αιχμή στις 8 Ιουλίου. Διήρκεσε μέχρι τις 26 Αυγούστου οπότε και υπογράφηκε νέα επ’ αόριστον εκεχειρία.

Ως λόγος παρουσιάστηκε η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η απαγωγή και δολοφονία 3 Ισραηλινών εφήβων, πράξη για την οποία το Ισραήλ κατηγόρησε την Παλαιστίνη, προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία. Μάλιστα, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η απαγωγή και η δολοφονία δεν είχε καμία σχέση με την Χαμάς.  Την ίδια στιγμή πολλοί Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν είτε ως εκδίκηση, είτε ως μέρος της διαδικασίας των συλλήψεων

Μέχρι τις 13 Ιουλίου το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.300 αεροπορικές επιθέσεις.  Μέχρι τις 2 Αυγούστου, 1.653 Παλαιστίνιοι πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 8.900 τραυματίστηκαν. Περίπου το 80& από εκείνους ήταν άμαχοι.

Η Λωρίδα της Γάζας διαλύθηκε. Εκτοπίστηκαν πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν, ενώ  165.548 βρήκαν καταφύγιο σε 92 σχολεία της UNRWA. 1,2 εκατομμύρια δεν είχαν καθόλου ή είχαν πολύ μικρή πρόσβαση σε νερό ή υγιεινή, 120 σχολεία και 18 νοσοκομεία καταστράφηκαν, 3.333 κατοικίες γκρεμίστηκαν, 3.380 χτυπήθηκαν και υπέστησαν ζημιές, αλλά παρέμεινα κατοικήσιμες. 80% των κατοίκων είχαν στη διάθεσή τους 4 ώρες ηλεκτρικού ρεύματος ανά ημέρα.

Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους κατά τον βομβαρδισμό προστατευόμενου σχολείου του ΟΗΕ στις 30 Ιουλίου, προκαλώντας την διεθνή κατακραυγή και όμως η επιδρομή έληξε περίπου ένα μήνα αργότερα.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024