Την ίδια ώρα που οι τάσεις ανασχηματίζονται ο Βασίλης Κικίλιας την είδε ολίγον τι ποιητικά αλλά με νόημα. “Να τολμήσουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά στο τεχνολογικό μέλλον”, είπε ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “DefenseWorld” παραφράζοντας Ελύτη και βάζοντας την ατζέντα για την εισαγωγή της τεχνολογίας στην ασφάλεια της χώρας.

Αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά – και πολλές φορές αμαρτωλά – υποδείγματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχουν πολλαπλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, ο Κικίλιας, παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή, μίλησε για το 3D printing, τα UAV (Unmanned Aerial Vehicle) και βέβαια την τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφοντάς τα ως “το μέλλον που είναι ήδη εδώ”.

Επικαλέστηκε μάλιστα και την πρόσφατη δήλωση του κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι “στο μέλλον ένα ρομπότ θα πάρει το Νόμπελ”, υπογραμμίζοντας πως «για αυτό τον σκοπό πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πρέπει ήδη να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση».