Μεγάλη βρετανική μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στο είδος της, δείχνει ότι η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού, του λεγόμενου και βιολογικού μας ρολογιού σχετίζεται με αυξημένη επιρρέπεια σε κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και γενικότερα χειρότερη ευεξία.

«Η διαταραχή του φυσιολογικού κιρκαδιανού ρυθμού σχετίζεται με μεγαλύτερη επιρρέπεια σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η σοβαρή κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή σε βάθος χρόνου», αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry.

Η διαταραχή αυτή του βιολογικού ρολογιού που χαρακτηρίζεται από αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης και/ή αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχετίζεται επίσης με αστάθεια διάθεσης, περισσότερη επιρρέπεια στην μοναχικότητα, λιγότερη ευτυχία και ικανοποίηση από την υγεία, και χειρότερη γνωστική λειτουργία.

Μάλιστα, οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράμετροι όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, η μόρφωση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το παιδικό τραύμα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μετρά τα πρότυπα ανάπαυσης και δραστηριότητας με αντικειμενικά μέτρα και με το επαρκές δείγμα άνω των 91.000 συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ανέλυσαν στοιχεία, συγκεκριμένα για 91.105 άτομα, 37-73 ετών που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση UK Biobank. Όλοι είχαν φορέσει βηματόμετρα για επτά ημέρες, την περίοδο 2013-15 και οι πληροφορίες αυτές συσχετίστηκαν με απαντήσεις που είχαν δώσει σε ιατρικά ερωτηματολόγια για ψυχικές διαταραχές, τη γνωστική λειτουργικότητα και την ευεξία.

Με μαθηματικά μοντέλα διερευνήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερης δραστηριότητας σε περιόδους ξεκούρασης και η αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον δια βίου κίνδυνο διαταραχών διάθεσης, καθώς και τη γνωστική λειτουργία και την ευεξία.

Εν τέλει διαπιστώθηκε ότι η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού σχετιζόταν με μεγαλύτερες πιθανότητες αναφοράς μείζονος κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής, μεγαλύτερη αστάθεια της διάθεσης, μεγαλύτερο σκορ νευρωτισμού, περισσότερη επιρρέπεια στη μοναχικότητα, λιγότερη ευτυχία και ικανοποίηση από την κατάσταση της υγείας και βραδύτερο χρόνο αντίδρασης, έμμεση ένδειξη της γνωστικής λειτουργικότητας.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αλλαγών του κιρκαδιανού ρυθμού και των διαταραχών της διάθεσης και της ευεξίας. Βέβαια, η μελέτη δεν διευκρινίζει αν οι διαταραχές διάθεσης και η μειωμένη ευεξία προκαλούν τα μειωμένα πρότυπα δράσης-ανάπαυσης ή αν ο διαταραγμένος κιρκαδιανός ρυθμός κάνει τα άτομα ευάλωτα στις διαταραχές διάθεσης και την κακή ευεξία», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Λορα Λιαλ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο