Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου 2018), η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει σε χώρους μεγάλης προσέλευσης δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την υπέρταση, ασθένεια που πλήττει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 17 Μαΐου (ώρες 11:00- 16:00 μ.μ.) ομάδα γιατρών και νοσηλευτών θα βρίσκονται στο MALL ATHENS και στο  GOLDEN HALL στο Μαρούσι, για να πραγματοποιούν μετρήσεις και να ενημερώνουν πολίτες κάθε ηλικίας για την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κλπ. Παράλληλα θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης.

Σήμερα, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχουν από υπέρταση και ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός.

Η υπέρταση είναι συνήθως ασυμπτωματική και μπορεί να  υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο  ενόχλημα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή όταν  πλέον έχει κάνει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, π.χ., ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση κινδυνεύει να υποστεί σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση:

  • 7 φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 3 φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου
  • 6 φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια
  • 3 φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων
  • 3 φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια.

Για το λόγο αυτό οι  δράσεις της ΕΚΕ έχουν ως κεντρικό σύνθημα: «Μετρώ την πίεση – Μαθαίνω για την Υπέρταση – Προλαβαίνω το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια».