Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η εφορία πάει… παραλία – Ξεκινούν έλεγχοι στα νησιά

Η εφορία πάει… παραλία – Ξεκινούν έλεγχοι στα νησιά

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Το θερινό «σαφάρι» της εφορίας ξεκινά τις επόμενες ημέρες και στο μικροσκόπιο μπαίνουν η έκδοση αποδείξεων, η ύπαρξη και χρήση των τερματικών POS καθώς και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Οι εφοριακοί θα «επισκεφτούν» τα νησιά όχι για διακοπές αλλά για… ελέγχους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι έλεγχοι να διενεργούνται σε όλη τη διάρκεια 24ώρου, ακόμη και Σαββατοκύριακα από κλιμάκια των εφοριών αλλά κυρίως από τους υπαλλήλους που στελεχώνουν την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Ποιοι θα ελεγχθούν

Κατά το φορολογικό έλεγχοι οι εφοριακοί θα ελέγχουν αν οι επαγγελματίες εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τηρούν τα βιβλία, εκδίδουν αποδείξεις και τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα θα καταγράφουν πληροφορίες, για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης.

Για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ελέγχων, ενισχύονται με προσωπικό οι Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, Σύρου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Κω, Ρόδου και Πολυγύρου και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πρώτες στη λίστα που θα ελέγχονται είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, διασκέδασης, όπως καφέ μπαρ, κλάμπ, ενοικίασης ομπρελών με ξαπλώστρες, ενοικίασης δικύκλων και αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων κλπ.

Τα πρόστιμα

Εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί απόδειξη θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Το ποσό του προστίμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο εφόσον η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά. Αν υποτροπιάσει η επιχείρηση το ποσοστό του προστίμου φθάνει ακόμη και στο 200% του φόρου.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ τότε επιβάλλεται 48ωρο λουκέτο. Αν η επιχείρηση υποτροπιάσει και δεν εκδώσει τουλάχιστον 4 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας τότε το λουκέτο μπορεί να φθάσει και τις 10 ημέρες.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024