Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός: Στην κορυφή από το… μηδέν!

Ολυμπιακός: Στην κορυφή από το… μηδέν!

Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος δυνάστης του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ την τελευταία τριετία, ενώ τέσσερα χρόνια πριν... δεν υπήρχε!

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού πανηγυρίζει την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου νταμπλ της ιστορίας της, δίχως μάλιστα να έχει χάσει ούτε ένα παιχνίδι φέτος εντός της ελληνικής επικράτειας, και γράφει ιστορία. Όχι τόσο επειδή τα τρία τελευταία χρόνια κερδίζει αήττητη το νταμπλ στην Ελλάδα, όσο επειδή πριν από τέσσερα χρόνια… δεν υπήρχε. Κυριολεκτικά!

Η περίπτωση αυτής της ομάδας είναι ξεχωριστή. Αν δεν είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, είναι σίγουρα πολύ σπάνια. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος με τεράστια ιστορία και η γυναικεία ομάδα του υπήρχε πολύ πιο πριν απ’ όσο ενδεχομένως οι περισσότεροι νομίζουν.

Ιδρύθηκε το μακρινό 1947 και τις δεκαετίες του 1950 και 1960 πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα κέντρου έχοντας στις τάξεις της καλές παίκτριες, από τις καλύτερες του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ σε εκείνη την πολύ πρώιμη περίοδό του. Τα προβλήματα, ωστόσο, ήταν δύο. Αφενός δεν υπήρχε πανελλήνιο πρωτάθλημα, ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις της και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και αφετέρου, όταν συστάθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1967, το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε διαλυθεί. Οικονομικά προβλήματα και έλλειψη ενδιαφέροντος είχαν οδηγήσει στο μαρασμό του.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά ο Ολυμπιακός στο γυναικείο μπάσκετ δεν υπήρχε. Παρότι κατά καιρούς υπήρξαν σκέψεις ανασύστασης του τμήματος, εντούτοις καμία τέτοια προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς. Μέχρι που στις αρχές αυτής της δεκαετίας, του 2010, οι σκέψεις έγιναν πιο συγκεκριμένες. Και φτιάχτηκε και πλάνο.

Είχε προηγηθεί η ενδυνάμωση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο οικονομικό, με τη συμβολή και του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, που έθεσε ως στρατηγικό στόχο του να γίνει ο σύλλογος πρωταγωνιστής σε όλα τα αθλήματα, ανδρών και γυναικών. Το 2013 ιδρύθηκαν τα τμήματα κορασίδων και παγκορασίδων, τα οποία μάλιστα άρχισαν να φέρνουν αμέσως επιτυχίες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ.

Και εγένετο Ολυμπιακός!

Και το καλοκαίρι του 2015 ελήφθη η απόφαση να κάνει η γυναικεία ομάδα άμεσα την παρθενική εμφάνισή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας (Α1 Εθνική). Πώς θα γινόταν, όμως, αυτό όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή το τμήμα δεν υπήρχε; Ένας ήταν ο πρόσφορος και ενδεδειγμένος τρόπος. Η συγχώνευση.

Κι επειδή ο Ολυμπιακός δεν ήθελε απλώς να παίξει στην Α1, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, επέλεξε τη συγχώνευση με την πρωταθλήτρια Ελλάδας! Η ΑΕ Σούρμενα-Ελληνικού με προπονήτρια την Ελένη Καπογιάννη και μια εξαιρετική ομάδα είχε κατακτήσει τον τίτλο δύο συνεχόμενες φορές, το 2014 και το 2015.

Από τις 22 Ιουνίου 2015 και μετά κι αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς, άλλαξε όνομα και χρώματα και έγινε Ολυμπιακός. Και το επόμενο καλοκαίρι θριάμβευσε ξανά, πάντα με την Ελένη Καπογιάννη στον πάγκο, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό το πρώτο πρωτάθλημα και Κύπελλο της ιστορίας του. Από το μηδέν στην κορυφή μέσα σε μόνο λίγους μήνες!

Ο Ολυμπιακός εξελίχθηκε σχεδόν εν μία νυκτί σε υπερδύναμη του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ και αυτό το οφείλει φυσικά στη διαχείρισή του από τον Ερασιτέχνη, αλλά και σε δύο ανθρώπους που έβαλαν το χέρι στην τσέπη και του επέτρεψαν να εκτοξευτεί. Στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στον Γιώργο Λεριώτη. Η οικονομική στήριξη που παρέχουν και οι δύο, έχει επιτρέψει στον Ολυμπιακό να αποκτήσει προϋπολογισμό απλησίαστο για οποιαδήποτε άλλη γυναικεία ομάδα στην Ελλάδα και συγκρινόμενο μόνο με μπάτζετ ομάδας της πρώτης πεντάδας της ανδρικής Α1!

Στόχος η Ευρώπη

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μετατρέψει τις εγχώριες υποχρεώσεις του σε τυπική διαδικασία. Νέο αήττητο νταμπλ πέρυσι με την Καπογιάννη, η οποία ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσε τη θέση της στον Κώστα Μίσσα. Ο τελευταίος είχε αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή πέρυσι και από κάποια στιγμή και μετά κρίθηκε σκόπιμο πως έπρεπε να έχει στα δικά του χέρια όλον τον αγωνιστικό σχεδιασμό και την εφαρμογή του. Πήρε κι αυτός το νταμπλ αήττητος φέτος, όμως το μέγα ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι πλέον η ευρωπαϊκή καταξίωσή του.

Φέτος δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Eurocup, αφού η ισπανική Ζιρόνα αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο, όμως αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που θα τεθεί για την επόμενη χρονιά.

Διότι πλέον η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έχει επιστρέψει για τα καλά…

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024