Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος 10χρονου: Το ατύχημα στο μπάσκετ, η λάθος διάγνωση, οι ευθύνες των γιατρών

Θάνατος 10χρονου: Το ατύχημα στο μπάσκετ, η λάθος διάγνωση, οι ευθύνες των γιατρών

Το παιδί που χτύπησε στο κεφάλι μετά από πέσιμο, πήγε στο νοσοκομείο, τον άφησαν να πάει σπίτι του και λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε αβοήθητο καθώς φαίνεται ότι υπήρξε λάθος διάγνωση και εκτίμηση της περίπτωσής του.

Μια σειρά από συνταρακτικά γεγονότα, δολοφονίες ή τραγικά δυστυχήματα έχουν προκαλέσει στην Κύπρο ποικίλες αντιδράσεις. Όμως, η περίπτωση του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή που πέθανε μετά από ατύχημα στο μπάσκετ, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις καθώς εμπλέκονται και γιατροί που φέρουν ευθύνη για το θάνατό του.

Το παιδί που χτύπησε στο κεφάλι μετά από πέσιμο, πήγε στο νοσοκομείο, τον άφησαν να πάει σπίτι του και λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε αβοήθητο καθώς φαίνεται ότι υπήρξε λάθος διάγνωση και εκτίμηση της περίπτωσής του.

Πλέον τα ερωτήματα που έχουν προκληθεί είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις με την οικογένεια του 10χρονου να είναι εξοργισμένη με το νοσοκομείο Λάρνακα.

Χθες δύο γιατροί συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Εργάζονται στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Πρόκειται για τον δρα Ηρακλή Παντελιδάκη, 37 χρόνων, από την Ελλάδα, ο οποίος είναι γενικός ιατρός στο ΤΑΕΠ, και τον δρα Κυριάκο Κυριακίδη, 65 χρόνων, γενικό παθολόγο με ειδικότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών, διευθυντή του ΤΑΕΠ Λάρνακας. Εναντίον τους διερευνώνται αδικήματα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις. Τους υπόπτους παρουσίασε χθες το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ο λοχίας του ΤΑΕ Λάρνακας Χρ. Κόνσολος, ο οποίος πέτυχε την έκδοση διατάγματος πενθήμερης κράτησής τους μέχρι τη συμπλήρωση των ανακρίσεων.

Όπως αναφέρει ο Πολίτης, ο εξεταστής της υπόθεσης κατέθεσε ότι λίγο μετά τις 11 π.μ. ο 10χρονος Γιωργαλλή μεταφέρθηκε από τη μητέρα του στο Τμ. Πρώτων Βοηθειών για εξέταση μετά από ατύχημα που είχε στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής. Εκεί εξετάστηκε αρχικά από τον δρα Κυριακίδη και στη συνέχεια η εξέταση συνεχίστηκε από κοινού μαζί με τον δρα Παντελιδάκη. Από την εξέταση οι δύο γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε τραύμα στην αριστερή κροταφοβρεγματική περιοχή και μικρό κεφαλαιμάτωμα. Δεν υπήρχε εξωτερική αιμορραγία ή θλαστικό τραύμα, ούτε ρινόρροια ή ωτόρροια υγρού ή αίματος, δηλαδή εκροή διαυγούς υγρού ή αίματος από το αφτί ή τη μύτη. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν ισοκορικό με αντιδρώσες κόρες ματιού, γι’ αυτό και προχώρησαν σε ωτοσκόπηση και στα δύο αφτιά, όπου δεν διαπιστώθηκε αιμοτύμπανο. Το παιδί παραπέμφθηκε για ακτινογραφία κρανίου στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακας. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, οι δύο γιατροί εξέτασαν από κοινού την ακτινογραφία και διαπίστωσαν ότι ο μικρός δεν είχε κάταγμα και ότι ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση. Δόθηκαν γραπτές οδηγίες στη μητέρα για παρακολούθηση της υγείας του και πήρε εξιτήριο. Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι οι δύο ύποπτοι εξέτασαν από μόνοι τους την ακτινογραφία. Παρόλο που στο νοσοκομείο βρισκόταν σε καθήκον ακτινολόγος, δεν ζήτησαν επιθεώρηση και εξέταση της ακτινογραφίας απ’ αυτόν.

Δεύτερη φορά νοσοκομείο

Λίγο μετά τη 1μ.μ., ο μικρός Σταύρος μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο. Η μητέρα του παραπονέθηκε ότι ο γιος της είχε πόνο στο κεφάλι και μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Ήταν συγχυσμένος και δεν συμπεριφερόταν φυσιολογικά. Οι δύο συλληφθέντες γιατροί προχώρησαν σε νέα εξέταση του παιδιού και διαπίστωσαν ότι είχε ανισοκορία με μυδρίαση στην αριστερή πλευρά και μειωμένο επίπεδο γλασκόβης. Κλήθηκαν αναισθησιολόγος και χειρουργός και ετοιμάστηκε παραπεμπτικό για επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Έγινε αξονική τομογραφία  και διαπίστωσαν από κοινού ότι υπήρχε επισκληρίδιο αιμάτωμα στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο, στην πλευρά που ήταν ο τραυματισμός. Για το γεγονός αυτό έλαβε γνώση και ο δρ Κυριακίδης. Ακολούθησαν διαδικασίες εισαγωγής του παιδιού και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από νευροχειρουργό – παιδοχειρουργό, αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο μικρός απεβίωσε λίγο πριν τις 5 μ.μ.

Μαρτυρία εναντίον γιατρών

Ο λοχίας Κόνσολος κατέθεσε ότι από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και τη διοικητική έρευνα που διεξήγαγε η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας προέκυψε μαρτυρία ότι πράγματι οι δύο ύποπτοι δεν ζήτησαν από ακτινολόγο να εξετάσει την ακτινογραφία που έγινε στον 10χρονο όταν αυτός μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο. Προέκυψε, επίσης, μαρτυρία από ακτινολόγο του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο οποίος εξέτασε σε κατοπινό στάδιο την ακτινογραφία, ότι σ’ αυτήν υπάρχει εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού, το οποίο οι δύο συλληφθέντες γιατροί δεν εντόπισαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, με αποτέλεσμα να δώσουν εξιτήριο στο παιδί. Σύμφωνα με τα πιο πάνω, φαίνεται ότι στον θάνατο του μικρού Σταύρου συνέβαλε το επισκληρίδιο αιμάτωμα που προκλήθηκε συνεπεία του τραυματισμού του, το οποίο δεν εντοπίστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από τους δύο ύποπτους.

Η θέση των υπόπτων

Ανακρινόμενος στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας, ο δρ Παντελιδάκης υποστήριξε ότι στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο νοσοκομείο ο ίδιος με τον δρα Κυριακίδη εξέτασαν την ακτινογραφία χωρίς να διαπιστώσουν ότι υπήρχε οποιοδήποτε κάταγμα στο κρανίο του μικρού. Παραδέχθηκε, όμως, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δρ Κυριακίδης δεν ζήτησαν γνωμάτευση από την επί καθήκοντι ακτινολόγο. Διαφορετική είναι η εκδοχή του δρος Κυριακίδη, ο οποίος διαχωρίζει τη θέση του από τα όσα υποστήριξε ο συνάδελφός του. Ανακρινόμενος γραπτώς ανέφερε ότι είχε γνώση για την παρουσία και εξέταση του 10χρονου από τον δρα Παντελιδάκη, όμως ο ίδιος δεν προέβη σε οποιαδήποτε διάγνωση. Ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε από τον συνάδελφό του (τον πρώτο ύποπτο) για τα ευρήματά του, ο ίδιος όμως είπε ότι δεν έδωσε καμία οδηγία για τον περαιτέρω χειρισμό του περιστατικού, ενώ για την ακτινογραφία υποστήριξε πως δεν την είδε… Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η απόφαση για απόλυση του παιδιού κατά την πρώτη επίσκεψη στο νοσοκομείο ήταν του δρος Παντελιδάκη, όπως και η απόφαση να μην ζητήσει γνωμάτευση από ακτινολόγο.

Το ανακριτικό έργο

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε ότι θα ληφθούν καταθέσεις από το σχολείο του άτυχου μαθητή, από το οικογενειακό του περιβάλλον καθώς και από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας. Ένας μεγάλος αριθμός τεκμηρίων παραλήφθηκε από το Νοσοκομείο Λάρνακας για εξετάσεις. Από τους υπόπτους θα ληφθούν διευκρινιστικές καταθέσεις και θα εξεταστούν οι ισχυρισμοί τους.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024