Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικά παιχνίδια με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Τουρκικά παιχνίδια με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Το τελευταίο τριήμερο οι Τούρκοι έχουν «αναβαθμίσει» τις προκλητικές ενέργειές τους με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία de jure καταστάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Μπορεί οι εθνικές εκλογές στην Τουρκία να περιόρισαν τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες έχουν σημαδευτεί από ορισμένα πολύ επικίνδυνα γεγονότα.
Και δεν είναι το παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την «τελειωμένη» Ελλάδα. Είναι κατά κύριο λόγο οι κινήσεις του τουρκικού πολεμικού στόλου αλλά και των αεροσκαφών που «τρυπάνε» καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο.

Πλέον ο φόβος δεν είναι το θερμό επεισόδιο όσο ένα ακόμη ατύχημα που μπορεί να φέρει κι άλλους νεκρούς, όπως τον άτυχο πιλότο Γ. Μπαλταδώρο που έπεσε θύμα αυτής της τεταμένης σχέσης των δύο χωρών.

Το τελευταίο τριήμερο οι Τούρκοι έχουν «αναβαθμίσει» τις προκλητικές ενέργειές τους με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία de jure καταστάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τριμερής που έγινε πρόσφατα στη Λευκωσία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, ενόχλησε σφόδρα την Αγκυρα που θέλει να μπει «σφήνα» σ’ αυτήν την συμμαχία η οποία πάει κόντρα στα συμφέροντά της.

Την περασμένη Τετάρτη η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας το μισό Αιγαίο και μάλιστα για πρώτη φορά θα συμμετέχει και σκάφος του ψευδοκράτους της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, η Τουρκία θα κάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» .

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας διάσωσης (η οποία σύμφωνα με την Τουρκία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο) και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, το χρονικό διάστημα 13-15 Μαΐου. Στην άσκηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συμμετάσχουν οι Διοικήσεις Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, καθώς επίσης και τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς επίσης και 1 σκάφος της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών του Ψευδοκράτους.

Και το τελευταίο ήταν το πιο σημαντικό. Η συμμετοχή, για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο άσκησης, δυο πλοίων -τύπου κορβέτας-  της Τουρκικής Ακτοφυλακής  με διαμόρφωση Ερευνας -Διάσωσης: Είναι το  TCSG Umut και το TCSG Guven, εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία στον τομέα της αποστολής τους.

Στην άσκηση παρέστησαν 31 ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26  παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες. Αλλά δεν έλειψαν οι συνεχείς παραβιάσεις και αναχαιτίσεις από ελληνικά αεροσκάφη.

Νέα άσκηση

Αλλά δεν έφτανε μόνον αυτό. Ανακοινώθηκε και η άσκηση NGAGS με την επωνυμία BEYAZ FIRTINA 2018. Όπως αναφέρει η τουρκική NAVTEX (0569/18) θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της NGAGS για την αλληλεπίδραση με την εμπορική ναυτιλία στην διάρκεια της άσκησης. Καλούνται μάλιστα οι ναυτιλιακές Αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300grt, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού (TNSC) με έδρα την Σμύρνη στην βάση της αρχής «χωρίς κόστος, χωρίς καθυστέρηση». Καλούνται επίσης τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη να αναφέρονται απευθείας στο TNSC όταν πλησιάζουν η πλέουν στις περιοχές της NGAGS υποβάλλοντας συγκεκριμένη φόρμα.

Η ανακοίνωση συνεχών στρατιωτικών ασκήσεων και η δέσμευση μεγάλου μέρους του Αιγαίου ανησυχεί την Αθήνα. Είναι φανερό ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη συντήρηση της έντασης παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου. Ουσιαστικά η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα καθώς πραγματοποιεί την άσκηση αυτή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου σε περιοχές που η άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων ανήκει στην Ελλάδα. Και σε συνδυασμό με το «γκριζάρισμα» νησιών αλλά και την άνευ λόγου συνεχόμενη κατάσταση με τις παραβιάσεις στον αέρα, συγκροτούν ένα επικίνδυνο μείγμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει τη μονιμότητα της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση του τούρκου ΑΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Εφες 2018» στη Σμύρνη δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας «θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να διατηρούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα παραμείνουν ως εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας προς την κατεύθυνση των διεθνών εγγυήσεων και των συνθηκών της Συμμαχίας στο κυπριακό νησί».

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει τις γκρίζες ζώνες που θέλει να κοκκινίσει ο Ερντογάν. Ετσι θέλει να πετύχει έναν… ειρηνικό πόλεμο μέσω της διαρκούς πίεσης και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα.

Και όπως λένε διπλωματικές πηγές, θα συνεχίσει να προκαλεί ακόμη και μετά τις εκλογές.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024