Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και τα «γκάζια» για τα προαπαιτούμενα

Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και τα «γκάζια» για τα προαπαιτούμενα

Την ώρα που πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παροχολογίας μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, το Μαξίμου χτυπά «καμπανάκι» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης. Αν και επισήμως η γραμμή της κυβέρνησης είναι «τρέξτε για τα προαπαιτούμενα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ώστε να επέλθει η πολυδιαφημιζόμενη καθαρή […]

Την ώρα που πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παροχολογίας μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, το Μαξίμου χτυπά «καμπανάκι» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης.

Αν και επισήμως η γραμμή της κυβέρνησης είναι «τρέξτε για τα προαπαιτούμενα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ώστε να επέλθει η πολυδιαφημιζόμενη καθαρή έξοδος που ευαγγελίζεται, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να … μοιράζουν στα λόγια «δωράκια» και ελπίδες σε αρκετές κοινωνικές ομάδες.

Μετά τις παραινέσεις Φίλη και Κούλογλου για επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς -όσον αφορά στο θέμα της περικοπής των συντάξεων από 1η Γενάρη- ήρθε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να βάλει «πάγο» σε αυτά τα σενάρια λέγοντας τα «συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα».

Αυτό δεν εμπόδισε όμως και άλλα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να περισωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το παιχνίδι της κυβέρνησης με τον ΕΝΦΙΑ, λίγο πριν ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν ανατροπές.

«Πηγές» από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι δεν θα επιβαρυνθεί η «λαϊκή κατοικία» και ότι δεν θα είναι αυξημένος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα λίγων τετραγωνικών και μικρής αξίας.

Λάθος μηνύματα

Για το αφορολόγητο υποστηρίζουν από την κυβέρνηση ότι η περικοπή του δεν θα εφαρμοστεί από το 2019, αν και ουδείς είναι σε θέση να πει κάτι με βεβαιότητα, όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του  ο υφυπουργός Μεταφορών, Δ. Μαυραγάνης – σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών – επανέφερε το θέμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τελών, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, πολλοί είναι όσοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στους θεσμούς ενόψει μάλιστα της ολοκλήρωσης της δ΄ αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ζήτησε μέσω email από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία, καθώς η ομάδα Τσακαλώτου θέλει να αποφύγει το σενάριο του εκτροχιασμού από τους στόχους ενόψει της αξιολόγησης.

Ωστόσο, το κλίμα παροχολογίας που κλιμακώνεται και μάλιστα με την ανοχή του Μαξίμου, έχει δημιουργήσει εκνευρισμό και στους δανειστές. Από την άλλη οδηγεί σε «παράλυση» των υπουργείων καθώς τόσο οι επικεφαλής όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν προχωρούν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστα από τα 88 προαπαιτούμενα να έχουν γίνει, μόλις λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, δηλαδή κλείσιμο τέταρτης αξιολόγησης και ελάφρυνση χρέους, στις 21 Ιουνίου, κάτι που όμως καθίσταται ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν μηνύματα από τους δανειστές που θα ζητούν επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αλλά και θα βάζουν φρένο στην παροχολογία που έχει πάρει διαστάσεις και που διαμορφώνει ένα προεκλογικό κλίμα.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024