Σημαντική μείωση 3,34 δισ. ευρώ σημείωσε τον Απρίλιο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αντίθετα ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ εμφάνισε μικρή αύξηση.

Η συνολική εξάρτηση πάντως των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα εμφανίζεται τον Απρίλιο μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Αποτέλεσμα, ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά από το ευρωσύστημα (από ΕΚΤ και ELA) μειώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 24,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση του ELA, στην οποία κατέφυγαν οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2015, είναι πιο ακριβή από τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται σταθερά, μετά την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.