Το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄εφαρμογήν της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο» δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA, Γιουκία Αμάνο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στην έδρα της Επιτροπής στη Βιένη.

«Μέχρι σήμερα, η IAEA βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν την συμφωνία.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι οι ρυθμίσεις της διεθνούς συμφωνίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές ως προς την εποπτεία των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, η IAEA απαντά ότι οι επιθεωρητές της περνούν συνολικά 3.000 ημέρες επί τόπου στο Ιράν.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι έχει εγκαταστήσει 2.000 απαραβίαστες σφραγίδες στον εξοπλισμό και στα υλικά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ότι έχει πρόσβαση σε «εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες που λαμβάνονται κάθε μέρα από τις τελευταίας τεχνολογίας κάμερες παρακολούθησης, ενώ ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2013.

Διαβάστε επίσης:

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ μετά την απόφαση για Ιράν

Η συμφωνία που ακύρωσε ο Τραμπ για το Ιράν

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο