Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απόλυτη πτώση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα

Η απόλυτη πτώση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα

Ο μεγάλος κίνδυνος που αγνοείται είναι το γεγονός πως η ηλικιακή ομάδα μέχρι 24 ετών όχι μόνο δεν είναι παραγωγική αλλά βρίσκεται και σε κίνδυνο

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια ο κορμός και το στήριγμα της ανάπτυξης της χώρας ήταν και είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδηματικά νοικοκυριά, αυτό που αποκαλούμε ουσιαστικά μεσαία τάξη.

Παρ’ όλα αυτά με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων από την αρχή της οικονομικής κρίσης αλλά και με την επίμονη διακυβέρνηση της λιτότητας και της υπερφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, η μεσαία τάξη έχει οδηγηθεί σε κατάρρευση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα στην δυναμική του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Η ανισοκατανομή του πλούτου από το 2009 ως σήμερα διευρύνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα πάνω από τα μισά νοικοκυριά να απειλούνται με φτωχοποίηση, ενώ ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας φαίνεται ότι δεν μειώνεται και έχει επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική συνοχή, καθώς ήδη πάνω από 700.000 συνάνθρωποί μας που ήταν ενεργοί εργαζόμενοι πριν από 8 με 9 χρόνια πλέον όχι μόνο είναι άνεργοι, αλλά εντελώς αποκλεισμένοι κοινωνικά.

Εκτός αυτού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα, κάτι που φαίνεται να αγνοεί παντελώς η κυβέρνηση, είναι ότι πέραν της μαζικής φυγής στο εξωτερικό με το brain drain, η ηλικιακή ομάδα μέχρι 24 ετών που θα έπρεπε να είναι η πλέον παραγωγική, βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσκολία, με αποτέλεσμα να αποτελούν εξαρτώμενο μέλος ενός νοικοκυριού, να ζουν με επιδόματα ανεργίας ή ακόμα και με συσσίτια της πρόνοιας ή φιλανθρωπικών οργανισμών.

Άρα το πρόβλημα στην χώρα δεν είναι μόνο το υψηλό ποσοστό ανεργίας που συντηρείται σταθερά άνω του 20%, αλλά η αδυναμία πρόσβασης των νέων και πολύ νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ένα μέρος των νυν εργαζόμενων να είναι σύντομα συνταξιούχοι, χωρίς όμως να αντικαθίστανται με νέους παραγωγικούς εργαζόμενους οι οποίοι θα μπορούσαν να εισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δείκτες τόσο εισοδηματικής απόκλισης όσο και απασχόλησης ανά ηλικιακή ομάδα στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για την Ελλάδα, γεγονός που δεν συνάδει με τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο και οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, όταν ήδη τα χρέη των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 130 δις ευρώ.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης μέσω αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας αλλά και ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, πριν είναι πολύ αργά για την οικονομική και κοινωνική συνοχή αυτού του τόπου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024