Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στραμμένα στον Τραμπ τα βλέμματα της υφηλίου για το Ιράν

Στραμμένα στον Τραμπ τα βλέμματα της υφηλίου για το Ιράν

Στους ρυθμούς του αμερικανού προέδρου κινείται η υφήλιος, εν αναμονή της απόφασής του για την απόσυρση ή όχι των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Στους ρυθμούς του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κινείται η υφήλιος, εν αναμονή της απόφασής του για την απόσυρση ή όχι των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Είναι γνωστό πως πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αποχώρηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα για μία «παρανοϊκή» όπως λέει συμφωνία.

Οι πιέσεις προς τον Τραμπ ωστόσο δεν είναι λίγες, με ευρωπαίους ηγέτες και τη Μόσχα να καλούν τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν, παραδεχόμενοι ότι υπάρχουν αδυναμίες στη συμφωνία, οι οποίες όμως -όπως υποστηρίζουν- θα βελτιωθούν με τον καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό, ως απέλπιδα προσπάθεια να μεταπεισθεί ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να χαρακτηριστεί η τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε περίπτωση απόσυρσης, πάντως, των Αμερικανών, κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει καθώς δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο.

Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, ακόμη κι αν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το Ιράν ποντάρει περισσότερο στη στάση της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είτε θα αποσυρθεί από τη συμφωνία είτε θα τη σαμποτάρει».

Η ΕΕ στηρίζει «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή» της συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εφαρμογή της, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγσί.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών και η Χέλγκα Σμιτ, αναπληρωτής της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, «άδραξαν αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου κοινής δράσης (JPCOA) από όλες τις πλευρές» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

Η Μόσχα καλεί την Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να αποχωρήσει

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους». «Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ.

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Απαισιοδοξία της Βρετανίας

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ.

«Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε» είπε στο πρακτορείο Reuters βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή» πρόσθεσε.

Τεχεράνη: Η Ουάσινγκτον παραβίασε τις δεσμεύσεις

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιρανό αντιπρόεδρο της χώρας, Εσάκ Ζαχανγκιρί, το Ιράν είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, αν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο… Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευθούμε ξανά μ’ αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Ζαχανγκιρί.

Εξάλλου, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024