Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΔΝΤ στρέφεται πάλι η Αργεντινή για «γραμμή στήριξης»

Στο ΔΝΤ στρέφεται πάλι η Αργεντινή για «γραμμή στήριξης»

Η Αργεντινή ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει μια "γραμμή οικονομικής στήριξης" ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι σε διάγγελμα

Βοήθεια από το ΔΝΤ ζητά εκ νέου η Αργεντινή, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές αναταράξεις, ενώ το πέσο κατρακυλά, σημειώνοντας βουτιά 5% μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Αργεντινή ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει μια «γραμμή οικονομικής στήριξης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με κρίσιμα προβλήματα.

«Κατά τα δύο πρώτα χρόνια (σ.σ. τη θητείας του) είχαμε ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει. Είμαστε μεταξύ των χωρών του κόσμου που είναι περισσότερο εξαρτημένες από την εξωτερική χρηματοδότηση εξαιτίας των τεράστιων δημόσιων δαπανών που κληρονομήσαμε» είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όπως είπε ο Μάκρι, είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο ακριβώς είναι το ποσό του δανείου που ζητά το Μπουένος Άιρες από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα της Λατινικής Αμερικής από το ΔΝΤ μπορεί να ανέλθει στα 30 δισ. δολάρια.

Ο Μάκρι επισήμανε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα επιτρέψει να ενισχυθεί «το αναπτυξιακό πρόγραμμα, δίνοντας μας μια καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση όπως εκείνες που είχαμε στην Ιστορία μας», αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών.

Υπερασπιζόμενος την οικονομική του στρατηγική για την ανάκαμψη από την «καταστροφική» κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Αργεντινής υποστήριξε πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπει τέλος στην πολυετή οικονομική στασιμότητα

Λαγκάρντ: Έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με την Αργεντινή

Ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει την δήλωση του Αργεντινού προέδρου εξέδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως το Ταμείο προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν πολύ σύντομα.

«Η Αργεντινή είναι ένα πολύτιμο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καλωσορίζω την σημερινή ανακοίνωση του πρόεδρου Μάκρι και προσβλέπω στην συνέχιση της συνεργασίας μας με την Αργεντινή. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργεντινής και θα ολοκληρωθούν σύντομα»

Κατρακυλά το πέσο

Το πέσο, που με το άνοιγμα των αγορών σήμερα υποχωρούσε κατά 4,61%, στα 23,41 πέσο ανά δολάριο, ανέκαμψε ελαφρά μετά την ομιλία του προέδρου, στα 23,06.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η υποχώρηση του νομίσματος, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το δολάριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η υποχώρηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η νέα τότε κυβέρνηση του Μάκρι εγκατέλειψε την πολιτική ελέγχου των ισοτιμιών, προτιμώντας να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του πέσο.

Ο πληθωρισμός το 2017 στην Αργεντινή έφτασε το 24,8%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει φέτος το 2,7% του ΑΕΠ.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024