Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχαν οι αλγόριθμοί σας κύριε Ζάκερμπεργκ

Απέτυχαν οι αλγόριθμοί σας κύριε Ζάκερμπεργκ

Οι αλγόριθμοί σας όμως δεν τα έχουν (ή κάνουν πως δεν τα έχουν) εντοπίσει και τα συγκαταλέγετε στους περισσότερους από 2,2 δισ. «ενεργούς χρήστες».

Κάτι πάει στραβά με τους αλγόριθμους του Facebook -τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι οι «στοχευμένες διαφημίσεις» που βλέπω, σπανίως με ενδιαφέρουν. Αντίθετα, πολύ συχνά με εκνευρίζουν. Σήμερα, για παράδειγμα, η δεύτερη ανάρτηση στις Ενημερώσεις μου (Newsfeed) διαφήμιζε ένα προϊόν για αποτρίχωση προσώπου σε μέγεθος κραγιόν. Δεν έχω καμία ανεπιθύμητη τρίχα στο πρόσωπο.

Αλλά και η πρώτη ανάρτηση δεν τα πήγε καλύτερα. Ήταν η «κραυγή αγωνίας» μιας μαμάς συμμαθήτριας της κόρης μου -«SOS τι έχουμε μαθηματικά για αύριο;»- την οποία είχε ανεβάσει, τρεις μέρες νωρίτερα, στην ομάδα «Γονείς Γ1» που έχουμε φτιάξει οι γονείς προς διευκόλυνσή μας. Και όμως, εγώ συνεχίζω να βλέπω την ίδια ανάρτηση, τρεις μέρες αργότερα, πρώτη-πρώτη στις Ενημερώσεις μου. Ενημέρωση όνομα και πράγμα.

Κύριε Ζάκερμπεργκ, μας λέτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείτε για την προβολή διαφημίσεων «έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να σας δείχνουμε συναφείς με τα ενδιαφέροντά σας και χρήσιμες διαφημίσεις».

Εμένα όμως δεν με ενδιαφέρουν ούτε μου χρησιμεύουν τα τόσα μαγικά χαπάκια αδυνατίσματος και οι προσωπικές αστρολογικές προβλέψεις επί πληρωμή με τις οποίες με βομβαρδίζετε.

Μας λέτε επίσης: «Αν διαπιστώσουμε ότι αγοράσατε πρόσφατα ένα φωτιστικό (σ.σ. ακόμη και εκτός Διαδικτύου, σε κατάστημα!), μπορεί να σας δείξουμε διαφημίσεις για χαλιά ή μαξιλάρια».

Ναι, αγόρασα πρόσφατα αθλητικά παπούτσια μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας που τα κατασκεύασε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγοράσω σύντομα αθλητικές φόρμες ή μπαστούνια του μπέιζμπολ. Μόνο παπούτσια ήθελα, και θα ξαναθελήσω ύστερα από χρόνια.

Μας λέτε ότι «πειράξατε» τους αλγόριθμους ώστε να ενισχύσετε τις προσωπικές σχέσεις. Γι’ αυτό στις Ενημερώσεις αβαντάρονται οι προσωπικές αναρτήσεις από φίλους και συγγενείς -π.χ. «Ο άντρας της ζωής μου έκλεισε τα πέντε» συν φωτό από τούρτα με κεράκια- και μένουν στον πάτο οι αναρτήσεις που αφορούν μέσα ενημέρωσης και άλλες επίσημες πηγές.

Ως αποτέλεσμα, εγώ βλέπω και ξαναβλέπω επί μέρες το «SOS τι έχουμε μαθηματικά για αύριο;» και σχεδόν έπαψα να βλέπω τα άρθρα εφημερίδων ή ιστοσελίδων που ανεβάζουν φίλοι επειδή τους φαίνονται ενδιαφέροντα -και δεν μ’ αρέσει αυτό. Ούτε ενισχύει τις προσωπικές μου σχέσεις.

Τέλος, κύριε Ζάκερμπεργκ μας λέτε: «Εσείς αποφασίζετε αν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα για να σας δείχνουμε διαφημίσεις». Αλήθεια; Εμείς αποφασίζουμε; Αν δεν θέλουμε, μας πληροφορείτε ευγενικά ότι είναι προϋπόθεση να πατήσουμε «Αποδοχή και συνέχεια», διαφορετικά πρέπει να σβήσουμε το προφίλ μας από το Facebook.

Α, και κύριε Ζάκερμπεργκ, σας πληροφορώ ότι διατηρώ τρία προφίλ στο Facebook -τα δύο τα έφτιαξα πριν από χρόνια, όταν έπαιζα ένα παιχνίδι στο Facebook για να στέλνω ζωές στον εαυτό μου και να μην χάνω ποτέ. Οι αλγόριθμοί σας όμως δεν τα έχουν (ή κάνουν πως δεν τα έχουν) εντοπίσει και τα συγκαταλέγετε στους περισσότερους από 2,2 δισ. «ενεργούς χρήστες».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024