Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεφαλλονιά, το κόσμημα του Ιονίου

Κεφαλλονιά, το κόσμημα του Ιονίου

Εναλλαγές τοπίου και ποικίλες φυσικές ομορφιές

Γραφικοί όρμοι με γαλαζοπράσινα νερά, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, εντυπωσιακά σπήλαια και σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, δασωμένες εκτάσεις στολίζουν την Κεφαλλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πελάγους.

Οι εναλλαγές του τοπίου και οι ποικίλες φυσικές ομορφιές (ξεχωρίζει, ασφαλώς, ο εθνικός δρυμός του Αίνου, ορεινού όγκου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα) εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κάστρα και τα εκκλησιαστικά μνημεία.

Πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς και ένα από τα λιμάνια του νησιού είναι το Αργοστόλι, πόλη με ευρύχωρες πλατείες, πλακόστρωτους πεζοδρόμους, ωραία δημόσια κτίρια και αξιόλογες εκκλησίες.

Δεύτερο μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο είναι το Ληξούρι, κωμόπολη με μακρά πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση, εμπορικό και διοικητικό κέντρο του δυτικού τμήματος του νησιού, της χερσονήσου της Παλικής.

Στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά και νότια του Αργοστολίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα Βαλσαμάτα, με το γραφικό οροπέδιο Ομαλών και το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Ομαλών, προστάτη του νησιού, τα Σβορωνάτα, χωριό με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα Περατάτα, με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, τα Βλαχάτα, όμορφο χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου, και τα Λουρδάτα, παραθαλάσσιος οικισμός με εκτεταμένη παραλία.

Στις ανατολικές ακτές της Κεφαλλονιάς ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Αγία Ευφημία, γραφικό χωριό και λιμάνι για ιστιοπλοϊκά και εκδρομικά σκάφη, η Σάμη, παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι με σημαντική εμπορική και τουριστική κίνηση (στην περιοχή της Σάμης βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης), ο Πόρος, τουριστικός οικισμός χτισμένος σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και λιμάνι του νησιού, και η Σκάλα, τουριστικό θέρετρο με αμμουδερή παραλία.

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς οι επισκέπτες ανακαλύπτουν δύο από τα πλέον γοητευτικά σημεία του νησιού: την Άσο, οικισμό χτισμένο στο λαιμό της ομώνυμης γραφικής χερσονήσου, και το Φισκάρδο, διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Οι μαγευτικές παραλίες της Κεφαλλονιάς που προσελκύουν τους παραθεριστές είναι αμέτρητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μακρύ Γιαλό και τον Πλατύ Γιαλό, τις Άμμες, τον Αϊ-Χέλη, την Άβυθο, το Τραπεζάκι, το Λουρδά, την Αντίσαμο, το Μύρτο, τους Πετανούς, την Πλατιά Άμμο, την Κουνόπετρα, το Ξι και το Μέγα Λάκκο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024