Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγές Συνηγόρου Καταναλωτή - ΙΝΚΑ για τους λογαριασμούς ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ

Προσφυγές Συνηγόρου Καταναλωτή – ΙΝΚΑ για τους λογαριασμούς ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ

Συλλογική αγωγή υπέρ καταναλωτών ρεύματος από τη ΔΕΗ που πλήρωσαν τους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ, τα οποία ωστόσο δεν αποδόθηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προτίθεται να ασκήσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Επιστολή σε ΕΛΤΑ και ΔΕΗ για το ίδιο ζήτημα απέστειλε και ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Συλλογική αγωγή υπέρ καταναλωτών ρεύματος από τη ΔΕΗ που πλήρωσαν τους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ, τα οποία ωστόσο δεν αποδόθηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προτίθεται να ασκήσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Επιστολή σε ΕΛΤΑ και ΔΕΗ για το ίδιο ζήτημα απέστειλε και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προτίθεται να ασκήσει συλλογική αγωγή «υπέρ των καταναλωτών ρεύματος από την ΔΕΗ που επλήρωσαν τους λογαριασμούς τους έγκαιρα και με την συμφωνία της σχετικής έκπτωσης που συμφωνήθηκε, τα ποσά παρέμειναν στα ΕΛΤΑ μέσω των οποίων έκαμαν τις πληρωμές τους».

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι τα ΕΛΤΑ οφείλουν να τους αποζημιώσουν και η ΔΕΗ οφείλει αμέσως, και όχι αργότερα, να ρυθμίσει το υπόλοιπο και να αποδώσει την έκπτωση που συμφωνήθηκε, με βάση ότι έχει λάβει γνώση σχετικά με την πληρωμή από τα ΕΛΤΑ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Συνήγορου του Καταναλωτή προς τα ΕΛΤΑ και τη ΔΕΗ, η οποία είναι συχνά μεγάλη, η καθυστέρηση απόδοσης από τα ΕΛΤΑ των ποσών που εισπράχθηκαν για λογαριασμούς της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της «έκπτωσης συνέπειας» (15%) που χορηγείται στον καταναλωτή σε περίπτωση έγκαιρης εξόφλησης, καθώς και το σημαντικότερο, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Οι καταναλωτές, αν και διαθέτουν τις αποδείξεις εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών τους – και παρότι έχουν πληρώσει και σχετική προμήθεια στα ΕΛΤΑ για τις υπηρεσίες τους, ώστε να διασφαλίσουν το εμπρόθεσμο της εξόφλησης του λογαριασμού τους – επωμίζονται τις δυσμενείς συνέπειες ενός προβλήματος που αφορά τις σχέσεις της ΔΕΗ με έναν από τους επίσημους συνεργάτες της, αναφέρει.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η ανεξάρτητη αρχή ζητάει από τα ΕΛΤΑ:

1. Ενημέρωση του Συνήγορου του Καταναλώτή, σχετικά με τους λόγους της μη απόδοσης ή της μη έγκαιρης απόδοσης των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους καταναλωτές προς τα ΕΛΤΑ,

2. τις άμεσες ενέργειες των ΕΛΤΑ σχετικά με την αποκατάσταση της τακτικής και εμπρόθεσμης απόδοσης των καταβολών των καταναλωτών που εισπράττει για λογαριασμό της ΔΕΗ.

3. Να γίνει ειδική ενημέρωση της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ, σε περίπτωση καθυστέρησης απόδοσης χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν καταβληθεί εμπροθέσμως από τους καταναλωτές, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικά μέσα και χωρίς να χρειάζεται η μαζική προσέλευση των καταναλωτών στα κατά τόπους καταστήματα, ώστε να μην προχωρήσει η εταιρεία στη λήψη μέτρων σε βάρος τους.

Επιπλέον, ζητάει από τη ΔΕΗ:

1. Να προβεί σε αναστολή των μέτρων αξίωσης των σχετικών οφειλών, κατόπιν ειδικής ενημέρωσης από τα ΕΛΤΑ ή από τους καταναλωτές για τις περιπτώσεις καθυστέρησης εκ μέρους της στην απόδοση των ποσών που εισέπραξε για λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη χορήγηση των «εκπτώσεων συνέπειας» επί εμπρόθεσμης εξόφλησης (15%), εφόσον διαπιστώνεται ότι οι τυχόν καθυστερήσεις έγιναν χωρίς υπαιτιότητα των καταναλωτών, προβαίνοντας σε σχετικές ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές, ιδίως ως προς τους προτεινόμενους τρόπους εξόφλησης των λογαριασμών.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο της διερεύνηση του θέματος.

Διαβάστε επίσης: Πώς δεν θα χρεωθείτε την εμπλοκή ΔΕΗ – ΕΛΤΑ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024