Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακιντζί: Στρατηγική συμφωνία και μετά διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ακιντζί: Στρατηγική συμφωνία και μετά διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, τότε θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού προηγουμένως ανακοινωθεί στρατηγική συμφωνία» τόνισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. «Να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους» κάλεσε Τουρκία και Ακιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, τότε θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού προηγουμένως ανακοινωθεί στρατηγική συμφωνία. «Αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί» τόνισε.

Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως «non-paper» και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, όπως έχει αναφερθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διέξοδος και ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1 για αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπρόσθετες ρυθμίσεις για να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι το πλαίσιο προβλέπει ένα κοινά αποδεκτό μηχανισμό μετά από μεταβατική περίοδο.

Ακόμη, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι το θέμα της απόσυρσης του στρατού «είναι ακόμη ένα ζήτημα, για το οποίο το πλαίσιο αναφέρει ότι, αν θα γίνει και με ποιο τρόπο, θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο».

Αναστασιάδης: Να τοποθετηθούν με σαφήνεια Τουρκία και Ακιντζί

«Τόσο η Τουρκία όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί, καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο ΓΓ εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στον κ. Ακιντζί.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, «αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη». Τόνισε, όμως, πως αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο κ. Ακιντζί, αλλά πρωτίστως η Τουρκία, «είναι εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου που αναφέρονται στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και στα ξένα στρατεύματα».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως την Τρίτη γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΓΓ OHE να διορίσει Σύμβουλο για διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Έδωσα ήδη οδηγίες να δοθεί αμέσως θετική απάντηση από πλευράς μας στην πρόταση του ΓΓ».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024