Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάτι τρέχει με τις αποδείξεις: Πάλι θα την πληρώσουν οι πολίτες

Κάτι τρέχει με τις αποδείξεις: Πάλι θα την πληρώσουν οι πολίτες

Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε ένα μέτρο προκαλεί ταλαιπωρία στους πολίτες και τον κίνδυνο να πληρώσουν φόρο

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες καλούνται φέτος να αναγράψουν στη φορολογική δήλωσή τους, μετά από δύο χρόνια, το απαραίτητο ποσό για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ ή όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε «να χτίσουν το αφορολόγητο με αποδείξεις».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται ότι τα στοιχεία που βλέπουν να εμφανίζονται με τη μορφή ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά αρχεία του συστήματος TAXIS είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές συναλλαγές που έχουν οι ίδιοι πραγματοποιήσει εντός του 2017 με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.

Έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και λέει σε όλους αυτούς: «μην ανησυχείτε αν εμφανίζονται μικρότερα ποσά. Προσθέστε οι ίδιοι τα ποσά που σας λείπουν αρκεί να έχετε κρατήσει όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή τις αποδείξεις από τα καταστήματα».

Την ίδια στιγμή βγαίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και δηλώνει ότι «εμείς έχουμε στείλει στο υπουργείο Οικονομικών όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω επαγγελματικών λογαριασμών». Θα πει κανείς ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Όμως οι πολίτες πως να γνωρίζουν αν ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος ή αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στην εφορία όταν μάλιστα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό και ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή το προηγούμενο έτος; Πάλι ο πολίτης θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Πάλι θα πληρώσει πέναλτι φόρου 22% επί λιγότερων αποδείξεων γιατί κάποιοι σχεδίασαν ένα μέτρο χωρίς να λάβουν όλες τις παραμέτρους ως όφειλαν;

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών έβγαινε κανάλια και έλεγε στους πολίτες ότι πλέον δεν χρειάζεται να κρατάτε τις αποδείξεις από τη στιγμή που οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά γιατί θα ενημερωθεί αυτόματα το σύστημα από τις τράπεζες.

Τι θα κάνει ο πολίτης στην περίπτωση που δεν τις έχει κρατήσει γιατί άκουγε τους αρμόδιους;

Πολύ απλά θα γράψει το ποσό που του λείπει και αν του γίνει έλεγχος θα πει στον έφορο να πάει να τις ζητήσει από το Υπ. Οικονομικών.

Η πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου του έλεγε άλλωστε να μην τις κρατήσει. Ας βγάλει ο υπουργός και η υφυπουργός τα κάστανα από τη φωτιά.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024