Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νετανιάχου: Το Ιράν εφαρμόζει κρυφά πυρηνικό πρόγραμμα

Νετανιάχου: Το Ιράν εφαρμόζει κρυφά πυρηνικό πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του έχει στην κατοχή της «ακριβή αντίγραφα» των αρχείων με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Κατηγορίες κατά του Ιράν ότι εφαρμόζει κρυφά πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων εκτόξευσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας πως διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν τις αιτιάσεις του.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ έχει στην κατοχή του και μπορεί να αποκαλύψει «νέες και καθοριστικές αποδείξεις» ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με τη διεθνή κοινότητα.

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας πω ένα πράγμα: Το Ιράν είπε ψέματα. Αφού υπέγραψε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, το Ιράν ενέτεινε τις προσπάθειές του να κρύψει τα μυστικά του αρχεία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν μετέφερε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία και η αποθήκη όπου βρίσκονται τα απόρρητα αρχεία για τα ατομικά όπλα του Ιράν έχει εγκατασταθεί εντός τεράστιων μεταλλικών καταφυγίων.

«Το 2017 το Ιράν μετέφερε τα αρχεία του για τα πυρηνικά όπλα σε μια απόρρητη τοποθεσία στην Τεχεράνη» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη γνώση του για τα πυρηνικά όπλα προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Το Ιράν «είπε αναίσχυντα ψέματα» όταν διαβεβαίωνε ότι δεν είχε ποτέ του πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κατήγγειλε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει την εμβέλεια των πυραύλων της που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, το Ιράν έχει αναπτύξει μυστικό πρόγραμμα που προβλέπει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και δοκιμή πυρηνικών κεφαλών.

«Έχουμε αποδείξεις»

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του έχει στην κατοχή της «ακριβή αντίγραφα» των αρχείων με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ παρουσίασε βίντεο το οποίο, όπως υποστήριξε, δείχνει τις ιρανικές εγκαταστάσεις.

Όπως ανέφερε, τα αρχεία αυτά αποτελούνται από 55.000 σελίδες, τα οποία το Ιράν είχε έντονα προσπαθήσει να διατηρήσει κρυφά.

Εξάλλου, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ σχετικά με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του και ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εγγυηθεί για τη γνησιότητά τους. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει «το σωστό» κατά την επαναξιολόγηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Η συμφωνία του 2015 μεταξύ έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν είχε σκοπό τη «χαλιναγώγηση» του πυρηνικού προγράμματος του τελευταίου, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024