Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και το... α λα καρτ ηθικό πλεονέκτημα

Τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και το… α λα καρτ ηθικό πλεονέκτημα

Οι αναφορές του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή για τη διαστημική υπηρεσία και οι καταγγελίες του Ι. Λιβανού για εκβιασμό με σκοπό τη μίζα, μένουν αναπάντητες από την κυβέρνηση και δεν ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη

Α λα καρτ… ηθικό πλεονέκτημα επιδεικνύει η κυβέρνηση η οποία επιδίδεται συχνά σε κυνήγι μαγισσών κατά πολιτικών της αντιπάλων αλλά σιωπά για τα σκάνδαλα που την αγγίζουν.

Δύο υποθέσεις που ήρθαν στο φως μέσα σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να κινητοποιήσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Δικαιοσύνη αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να υβρίζει και να επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο κατά των μέσων ενημέρωσης που δεν είναι αρεστά ενώ η εισαγγελέας διαφθοράς και τα αρμόδια δικαστικά όργανα δεν επιδεικνύουν κάποια σχετική σπουδή για να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις.

Η πρώτη αφορά τις καταγγελίες, με τη μορφή σαφώς υπαινιγμών, του διακεκριμένου επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή και η δεύτερη με τις ξεκάθαρες καταγγελίες για μίζα που ζήτησε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μια υπόθεση για την οποία μιλώντας το πρωί στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια μέτρα και σταθμά για την υπόθεση χρηματισμού στην οποίο φέρεται να εμπλέκεται σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως και στην υπόθεση Νοvartis και τον τρόπο που χειρίστηκε τα πολιτικά πρόσωπα.
«Ειδάλλως δεν έχουμε κράτος δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Οι υποθέσεις Κριμιζή και του συμβούλου του κ. Τσακαλώτου είναι διαφορετικές, ωστόσο, συγκλίνουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει προ καιρού το ηθικό πλεονέκτημα και κάθε φορά που ένα σκάνδαλο ή έστω μια υπόθεση που είναι «γκρίζα», την αγγίζει, αυτή κωφεύει.

Και αποδεικνύει ότι η σημαία του πολέμου κατά της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας έχει υποσταλθεί εδώ και πολύ καιρό.

Τον απαξιώνουν

Διότι πώς να χαρακτηριστεί, αν όχι α λα καρτ ηθικό πλεονέκτημα, το γεγονός ότι ένας παγκοσμίου εμβέλειας καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, παραιτείται και λέει με νόημα για την διαστημική υπηρεσία του κ. Νίκου Παππά «follow the money»; Αντιθέτως από την περασμένη Πέμπτη έχει αποδυθεί η κυβέρνηση σε επιχείρηση απαξίωσης του Σταμάτη Κριμιζή. Μόνο και μόνο οι υπόνοιες που αφήνει θα έπρεπε να οδηγήσουν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής στο να ζητήσει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Κι από την άλλη, ένας πολίτης, ο Ιωσήφ Λιβανός, καταγγέλλει, και λέει ότι έχει κι άλλα στοιχεία, απόπειρα εκβιασμού για να πάρουν κάποιοι μίζες. Είναι ο ίδιος που συνέβαλε στην αποκάλυψη μείζονος σκανδάλου φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τις καταγγελίες έφερε στο φως το «Βήμα» κι επανέφεραν με νέα στοιχεία τα «Παραπολιτικά».

Εκβιασμοί και μίζες

Πρόκειται για καταγγελία για εκβιασμό του Ιωσήφ Λιβανού – μάρτυρα σε παλαιότερη υπόθεση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος (Karouzos-gate) – εκπορευόμενο από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου ο κ. Λιβανός να επιτύχει την είσπραξη αμοιβής (10%, ήτοι 7,2 εκατομμύρια ευρώ) που εκ του νόμου δικαιούται για τη συμβολή του στη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας – η οποία εμπλέκει τον σύμβουλο του υπουργού Αλέξη Πουλιάση και δύο πρόσωπα, τον Αντώνη Κωσταρή και τον Βασίλη Χρυσόπουλο, φερόμενους ως μεσάζοντες και ανθρώπους εμπιστοσύνης του συμβούλου – είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας «πειστικές εξηγήσεις από την κυβέρνηση για μια τόσο σοβαρή καταγγελία» αλλά και το «τι συμβαίνει με τους συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου». «Είναι απορίας άξιον γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει 48 ώρες μετά το δημοσίευμα» σημείωνε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Κι όμως, για μια τέτοια υπόθεση δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες διερεύνησης ενώ η κυβέρνηση επιλέγει τη λογική του επιτιθέμενου, με ύβρεις και «συμβουλές» σε μέσα ενημέρωσης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024